Идрис Елба

idris elba

Идрис Елба е британски актьор и озвучител,  известен с редица изпълнения за жанра, включително на Роланд Стрелеца в адаптацията по “Тъмната кула” на Стивън Кинг.

Идриса Акуна Елба е роден на 6-ти септември 1972-ра година в Лондон. Баща му е креолец от Сиера Леоне, а майка му е ганайка. Елба започва да играе още в училище, като там и съкращава името си на Идрис. След като завършва средно образование печели грант да играе в театъра, а за да се подкрепя работи още на няколко места, включително в нощни клубове, където си печели прякора “Големия Дрис”.

Елба започва да играе в криминалета през 90-те, а в началото на новия век започва да се снима и във филми на ужасите. През 2011-та той печели ролята на Хеймдал в първия филм за “Тор” от вселената на “Марвел” и оттогава е абониран за ролята. През 2012-та година Елба стъпва накриво, като става част от филма “Прометей” на Ридли Скот, но едва ли има вина затова, че дългоочакваното прелюдие на “Пришълеца” се оказва разочароващо. Идрис става един от най-добрите озвучители в Холивуд, след като изпълнява ролята на тигъра Шир Хан в най-новата адаптация на “Дисни” по “Книга за джунглата”. Този филм излиза по кината през 2016-та година.

the-dark-tower-600x889

Елба предизвиква много спорове през 2017-та, когато влиза в ролята на Роланд Стрелеца в адаптацията на “Тъмната кула” по Стивън Кинг. Причината е, че в книгите героят е описан като бял и приличащ на Клинт Ийстуд. В Цитаделата много пъти сме говорили против расовите промени в адаптациите, но истината е, че Идрис се справи чудесно с ролята на Роланд и предаде коректно мъжкарското излъчване на героя, добавяйки обаче и малко човешка топлота в него.

През 2021-ва година Елба се появи в “Отрядът самоубийци” на Джеймс Гън, като по този начин стана част и от филмите по комиксовата вселена на DC. 2022-ра отново ни напомни и за уменията си като озвучител, след като даде гласа си на Нъкълс от втория филм за Соник. Това му изпълнение бе толкова успешно, че той си спечели правото на цял сериал, който се очаква за този персонаж.

През август очакваме да видим Идрис Елба и в битка със страховит лъв човекоядец в хорър трилъра “Звяр”. Убедени сме, че тази роля няма да е последната за този така талантлив актьор.

elba beast

Представен от Александър Драганов

Оставете отговор