Игра на Калмари: Сезон Първи

fullsizephoto1366766

Сериалът, за който ще ви разкажа днес е един от най-успешните в историята на корейското кино, което се дължи на поразяващата му автентичност и дълбоката интрига, която държи зрителите наточени като бръснач от началото до края на историята. Не е случайно, че за относително кратък период от време филмът събра огромни приходи, което го постави в челните места по гледаемост, а много скоро след края на първи сезон се появи и игра, която е специално адаптирана за почитателите на продукцията. Дело на ветерана Хоанг Донг-Хик, сериалът – трепач смайва с това колко точно пресъздава инстинктите за самосъхранение, които дремят дълбоко в човешката природа. Мъдър проект, разкриващ най-мрачните кътчета от нашата действителност, Игра на Калмари ни въвежда в свят на безмилостна конкуренция, където свободната воля на играчите е подчинена на една единствена задача – да оцелеят.

Ha266188f5de446cc9f5c9d69f2e1a523y

Поредицата разказва историята на кошмарна игра, в чиито център се оказва Сонг Ги-Ун – разведен баща и хазартен тип, затънал в дългове. След като пропилява всичките си пари, Сонг попада на мистериозен джентълмент, който му предлага участие в състезание, което може да го направи един от най-богатите хора в света. Сонг получава картичка, върху която е изписан телефона, на който може да потвърди своето участие когато пожелае. След дълъг размисъл, играчът решава да участва и късно през нощта бива взет от огромен ван, чиито шофьор носи зловещ розов костюм, наподобяващ джойстик на плейстейшън. Секунди след като потеглят Сонг заспива и се събужда в огромна зала, заобиколен от още 455 играчи, решили да участват в турнира. Тогава се появяват група маскирани мъже, които им обясняват правилата на играта и крайният размер на наградата – 45 млрд. корейски вона (65 млн. лева). Играчите ентусиазирано се включват в надпреварата, но още при първата игра разбират, че тя далеч не е това, което са очаквали.

85d2439ff193edac2d72816fb7912519

Сонг Ги-Ун е главният герой в сериала. Макар и пристрастен към хазарта, което в Корея се смята за голям порок, Сонг има добро сърце и постоянно търси пари, с което да издържа себе си и болната си майка. След като жена му го изоставя, той се опитва да поддържа връзка с нея заради дъщеря си, но скоро губи тази възможност, защото научава, че новият й баща ще я праща да учи в САЩ. Обезверен от живота, Сонг губи всякаква надежда за достоен живот, докато една вечер не получава мистериозна покана да участва в игра, която може да го направи много богат. Осъзнал, че няма какво да губи повече, той приема.

1b21ed7dff3ce59cbef6c7d0c22d5f84

Канг Се-Бьок е беглец от Северна Корея, пристигнала в Юга заедно с малкия си брат. След като двамата успяват да се установят на сигурност място, тя започва да замисля планове как да измъкне родителите си от Пхенян. Скоро се среща с специално обучен трафикант, който я информира, че може да го уреди, но…срещу съответната сума. Канг отчаяно започва да търси пари, с които да плати за свободата на семейството си и точно тогава получава картичка, с която я канят да вземе участие в Играта.

Character-Hwang-Jun-ho-for-Squid-Game-theories

Ви Ха-Джун е млад полицай, който случайно попада на поканата за играта, която Сонг Ги-Ун оставя в полицейския участък. Това е добре дошло за Ви, чиито брат мистериозно е изчезнал преди години, когато е заминал да участва в същото това състезание. Дегизирайки се като част от екипа на Играта, полицаят тръгва по петите на нейните организатори, където му предстои да се сблъска с истински ад.

6000 copy

Дълбоко препоръчвам този сериал на всички любители на екшъна. Макар и доста мрачна, продукцията ни показва на какво са способни хората, когато пред тях стои дилемата да живеят или не. За мен този сериал е ценен и с още едно послание – че в живота нищо не идва даром, а когато искаме повече отколкото можем да си позволим, плащаме прескъпа цена. Дали такива игри съществуват наистина – никой не може да каже. Но тази продукция просто смайва с реалистичната си концепция и безмилостната си визия. И тъй като сезон две вече е на път, нека още веднъж се насладим на трейлъра на Играта!

Ревю на д-р Искрен Иванов

Тагове:  

Оставете отговор