Зира

Zira

Зира е лъвица, която е основен антагонист във филма “Цар Лъв 2: Гордостта на Симба”. Тя е предводителка на Изгнаниците – лъвове, лоялисти на Скар и подготвя отмъщение срещу Симба, като обучава сина си Кову като асасин, който трябва да спечели доверието му и да го убие.

По време на управлението на Скар, Зира е била негова почитателка, а като награда за лоялността синът й Кову печели титлата на престолонаследник, който трябва да наследи властта в саваната. Когато обаче законният владетел Симба се завръща и си взима трона след битка със Скар, Зира настоява, че Кову трябва да е владетел и не го признава за цар, затова е прокудена в изгнание с онези, които мислят като нея. За да си отмъсти, Зира обучава най-силният и умен от синовете си, Кову, като убиец и бъдещ владетел. Другите й рожби запалват пожар в саваната и Кову се появява като спасител на принцеса Киара, щерката на Симба и Нала, като с това печели доверието на родителите й. Младият лъв обаче бива запленен от Киара и няма сили да убие баща й, макар несъзнателно да го отвежда в засада на Зира. Вместо да убие Симба обаче, тя губи друго от децата си и така омразата й загорчава още повече.

Zira (1)

Макар владетелят да се измъква от капана, той е тежко ранен и Зира решава да използва това, за да атакува и да вземе властта. Кову и Киара обаче спират битката, като с любовта си дават пример, че лъвовете могат и трябва да живеят заедно. Зира единствена не приема това и продължава да се бори, като накрая пада в пропаст и предпочита смъртта пред това да приеме помощта на Киара, дъщерята на Царя Лъв.

Зира е запомнящ се антагонист, един от много сполучливите образи във втория филм. Тя показва рискът от това да позволиш да те завладее омразата. Макар да е изключително силна и много умна, подобно и на Скар преди себе си, тя е обсебена от мисълта за мъст и това не й позволява да открие щастието нито за себе си, нито за синовете и приятелите си.

Тагове:  

Оставете отговор