Зендая

Zendaya - 2019 by Glenn Francis.jpg

Името й означава „благодаря“ и тя е една от най-обещаващите млади актриси в Холивуд. За мен е удоволствие да посветя първото си ревю за новата 2022 година на невероятната Зендая. Не всеки ден можеш да гледаш на големия екран човек, чиито произход се губи далеч в Зимбабве, но чиято игра надхвърля тази на много млади актриси. Най-хубавото от всичко е, че Зендая носи името си с гордост и не се срамува да го използва дори сега, когато е на върха.

Zendaya Career Timeline: Movie and TV Roles | PEOPLE.com

Зендая Колдман, петото дете в семейството на Клер Стормър и Каземби Колман, е родена в мрачната за нашата страна 1996-та година, в най-слънчевият щат на САЩ – Калифорния. Оукланд, родното й градче се слави като най-големият търговски център и един от най-богатите градове в Америка. Родителите на Зендая са представители на средната класа в САЩ, което им дава възможност да дадат сравнително добро за онова време образование на дъщеря си. Баща й е афро-американец, второ поколение имигрант от Зимбабве, а майка й – потомък на европейски имигранти. Зендая споделя, че двамата й родители винаги са имали особено близко отношение към нея, което може би е причината майка й да я запише в същото начално училище, където преподава – Фрутвил. Първата изява на Зендая е едва на шест години, когато тя участва в пиеса по случай Месецът на афро-американците: период от годината, в който САЩ ежегодно отбелязват всички културни, научни и политически постижения на американци от африкански произход.

Invisalign Teen Studio: Zendaya Coleman | Here's a video of … | Flickr

С времето средната класа в САЩ започва да се топи, което неминуемо се отразява и на семейство Колман. Майката на Зендая е принудена да започне втора работа разпоредител в един от големите театри на градчето Оринда, Калифорния тъй като учителските заплати на нея и съпругът й не стигат. По време на пътуванията си до Оринда, Клеър често взема дъщеря си със себе си тъй като няма на кого да я остави. Докато придружава майка си в театъра на Оринда, Зендая остава очарована от представленията и актьорите. Така се ражда мечтата й да стане актриса. Но тези нейни стремежи изглеждат все по-неосъществими, когато разбира, че семейството й продължава да обеднява, въпреки че родители й работят на няколко места. Затова, като за начало, Зендая кандидатства за стипендия в Хавайската академия за танцово изкуство и след като е приета, две години работи като танцьорка за да помага за издръжката на родителите си. След като натрупва достатъчно пари за сносен колеж, бъдещата звезда се връща в Оукланд и постъпва в тамошното училище за актьори. Докато трае обучението й, тя работи паралелно в няколко театъра, където денонощно играе в пиеси. Звездният й миг идва, когато е приета по обмена програма в Американската консерватория на Сан Франциско – най-престижната театрална академия в Калифорния. След като впечатлява борда с изследователския си проект, посветен на Уилям Шекспир, Зендая е поканена да участва в няколко големи театрални продукции, които й носят много парички. Това я изстрелва директно в Лос Анджелис.

Zendaya Coleman: Teen Vogue 2015 -02 | GotCeleb

Първите години от кариерата на Зендая минават в театъра и в няколко сериала на малкия екран. Компаниите в Лос Анджелис се оказват изключително дребнави и не приемат насериозно заявката й за по-сериозна роля. За да се издържа в Града на Ангелите, младата актриса е принудена да работи и като певица в нощните барове на огромния град. Пробивът идва, когато Дисни се съгласяват да я вземат в един от сериалите си – Shake it up. През следващите 4 години, Зендая работи като рекламно лице на Железния плъх, а през 2016 година Чичо Мики й прави първото голямо предложение – ролята на MJ в новия филм по Спайдърмен. Там тя се запознава с Том Холанд – новият Спайди и нейната бъдеща любов. Безспорният й успех в Спайдър-мен: Завръщане у дома, й носи подновяване на договора и още една роля на MJ в Спайдър-мен: Няма път към дома – новата продукция на Дисни, която излезе в края на миналата година.

Timothée Chalamet Was Floored By Zendaya's Dune Performance as Chani

През това време Зендая продължава да мечтае за големи продукции и въпреки огромната конкуренция решава да се пусне на кастинга за Дюн. И тогава мечтата й се сбъдва за втори път. Огромният успех, който младата актриса пожъна през 2021 година й гарантира още една роля в епичната спейс опера и бляскава кариера като една от любимците на Дисни. Аз лично нямам търпение да я видим отново в Дюн, а дотогава – приятно гледане на новия филм за Спайди.

ZENDAYA COLEMAN on the Set of Spider-man: Far from Home at Penn Station in New York 10/12/2018 – HawtCelebs

Представена от Искрен Иванов

Тагове:  ,

Оставете отговор