Звезден Прах

Звезден Прах


Author: Eragon 16
Date: 09.10.2007


Когато чух това лято името на Нийл Геймън, аз въобще не знаех кой е човекът зад тези две думи. Но след премиерата на филма по едноименната книга на гореспоменатия „Звезден прах” и след премиерата на филма в България и особено след като го гледах и се нареди в моето топ 5, аз задължително трябваше да прочета книгата.
В тази приказка на Нийл Геймън всичко започва когато в малкото градче наречено „Стената” започват да прииждат пътници от цял свят. Поводът е панаирът който се провеждаше в малкото градче всяка година.
Името на градчето идва от стената която препасва дължините му и никой не дава да се мине отвъд нея.
Но една вечер когато младия Дънстън Торн е на пост, ненадейно в главата му се поражда любопитство и той решава да се впусне отвъд Стената, в така наречената „Самодивска страна”.
На панаира има какви ли не неща, но най-голямо впечатление му прави една красива нимфа, която е прокълната от зла вещица да и служи, докато луната не загуби дъщеря си, ако това се случи докато се засекат две понеделника.
Така нимфата омайва Дънстън и след една бурна за двамата нощ, тя изчезва, като му подарява стъклено кокиче.
Дънстън живее щастливо с дъщеря си и жена си, но един ден, на стената е оставено малко бебе в кошница на която пишело „Тристан Торн”.
Момъкът Тристан израства, но е много по-различен от другите. Фантазира си и мечтае за много по-големи и недостижими неща, освен това дава много прибързани обещания.
Например когато обещава на най-съкровенната си любов Виктория да й донесе падналата тази вечер звезда. Тя се изсмива над тази глупост, но дори не подозира колко е сериозен обожателя й.
Но дори за падането на звезда има причина. Стария крал на Бурелом е на смъртно легло и извиква синовете си, за да направи един от тях крал. За да стане това обаче един от тях трябва да намери краския медалъон, който отлита някъде в небето и пада заедно с красивата падаща звезда.
Но не само Тристан иска звездата. Трите вещици жадни за младост и красота искат да извадят сърцето на падналата звезда и да върнат младостта си. По следите тръгва най-старата. Кралицата на вещиците Ламия.
По пътя си Тристан среща джуджето „Омагъосан”, което му помага да стигне до звездата чрез вавилонска свещ.
След като Тристан вижда, че звездата всъщност е красива млада дама с пиперлив език и след като двамата срещат еднорог и попадат в капан на Ламия от който се измъкват те попадат на въздушния кораб на капитан Алберик, те са в безопасност…за известно време…
Както виждате между филма и книгата има някой разлики, но тук аз ще говоря за книгата.
Това е едно много приятно и завладяващо четиво, което ще ви гъделичка да четете още и още.
Разбира се и то си има слабости като например това, че от време на време се описват доста подробно обикновени човешки нужди, които са в излишък, особено за по-гнусливите читатели на фентъзи.
Но ако се абстрахираме от това, това е идеалната приказка, от която имате нужда и все още не сте чули…

 

Един коментар за Звезден Прах

  • Цитаделата  :

    […] Ревю на Цитаделата за първото издание, направено преди години от писателя Иван Русланов, може да прочетете ТУК. […]

Оставете отговор