За писането

za pisaneto

“За писането: Мемоари на занаята” е изключително ценна книга от писателя Стивън Кинг, автор на някои от най-известните обичани бестселъри в жанровете хорър и фентъзи, каквито са “То”, “Тъмната кула”, “Кристин” и още много други. В нея авторът, подобно на Тери Брукс в сходната “Sometimes the Magic Works“, предлага смес между автобиография и съвети за начинаещи писатели, а крайният резултат е едно четиво колкото забавно, толкова и полезно.

След не един, не два,  а цели три предговора, с които изяснява мотивацията си да напише тази книга, Стивън Кинг прави кратко “животоописание”, в който откровено разказва за забавни истории от детството си, първите си опити да стане писател, трудните условия, в които са живели с жена му Табита в началото и как постепенно първите успехи започват да се натрупват, докато не идва и големият пробив с “Кери”. В тази част от книгата ми направи впечатление колко земен човек е Краля и как избягва да се хвали и големее. Хем не искам да навлизам в тази тема, хем не може да не ми направи впечатление огромната разлика с някои известни и не толкова известни наши творци, които непременно държат да изтъкнат колко важни хора са и как мнението им има значение. Нищо такова не видях в човек като Кинг, който със сигурност има по-голяма тежест в световната култура от тях, а това не му пречи да разказва понякога унизителни моменти от своята младост.

Колкото е топъл Краля в автобиографичната част, толкова сериозен и стриктен става, когато започва да обяснява тайните на писателския занаят така, както ги вижда той, с мотивацията човек да се захване с това, начинът, по който трябва да го направи, а също и степента на самокритичност, под (но и над) която има опасност да остане поредния неразбран гений. Макар някои от съветите му да не са съвсем приложими за българския език, други са много полезни, особено съветът за това какво темпо трябва да има дадена книга, как трябва да се режат излишните неща, като към последното нещо има и конкретен пример, нещо изключително ценно.

Преди края на книгата Стивън Кинг се спира и на зловещия момент, в който едва не губи живота си, като отново поразява с откровеността си, но също и с умението да види абсурда на една абсолютно ужасяваща ситуация, нещо, което по-старите му читатели със сигурност са забелязали и в хорър творбите му.

За десерт Кинг е оставил списък с книги, които е прочел и смята, че биха полезни на младите творци. Аз мисля, че дори да не тръгнете да го отмятате като задача за училище, ще ви бъде интересно да видите към кои творби насочва вниманието ви големият автор, а самата книга “За писането” си струва да бъде прочетена както от писатели, така и от читатели. Дори да не се съгласите с всичко, написано вътре, ще получите уникална среща с творчеството на един от големите автори на нашето време.

Тагове:  

Оставете отговор