За наградите по радиото

2017 Winners

Вчера имах възможността да гостувам в предаването “Аларма” на програма “Христо Ботев” от Българското Национално Радио, по покана на Милена Воденичарова, наш дългогодишен приятел и медиен партньор. В студиото бяха още писателят Кръстю Мушкаров и Мария Пугьова, фен на анимето и “Цитаделата”, а темата на нашия разговор бяха изминалите 17-ти годишни награди за фентъзи и хорър, които нашият клуб организира. Тук е мястото да благодаря на Милена, която ни покани, както и на Кръстю и Мария, които се съгласиха да дойдат с мен, независимо, че за първия път ги пускаха по радио!

Trophies

Разговорът започна с общо въведение за наградите, в който се спряхме на процеса, определящ селектирането на номинациите през жури, броят на категориите, самото гласуване и категориите, будещи сравнително голям интерес. От самото начало казахме, че хората най-много са гласували в категорията за Злодей на годината, като причината за това е в победителя – Пениуайз Танцуващия Клоун от “То”. Милена Воденичарова одобри нашия избор, особено на фона на Кайло Рен, спечелил през 2015-та. Истината обаче е, че То подобри рекордите и на далеч по-именити наши шампиони от миналото, като Дарт Вейдър и дракона Смог.

BG Winners BeFunky

Втората част от разговора ни се спря върху българските автори, като стана дума за това, че “Черната корона” е Българска книга на годината. Аз оставам леко смутен от избора на нашето жури, обаче Милена смята, че те са направили добър избор. От неловката ситуация ме извади Кръстю Мушкаров, когато представи по великолепен начин “Сълзите на дракона” и нейният герой Риналу, тръгнал си с награда от церемонията миналата събота. Споменахме, разбира се и авторите от клуб “Лазарус” – д-р Димитър Цолов, станал БГ Автор на годината, Бранимир Събев, спечелил злодейския трофей за наш автор с великана Ятрис от “Нощно острие”, Явор Цанев, който издава 2/3 от българската фантастика през издателство “Гаяна”.

IT-Pennywise-Red-Balloon

Третата част от разговора, който бе разделян от страхотни песни като “Короната и пръстена” на “Меноуор”, се спря върху доминацията на Стивън Кинг в нашите награди, тъй като освен за Злодей, “То” му спечели още наградите за Книга, Филм и Автор на годината. Споменахме, че при предното си участие преди няколко години Кинг не се представи така силно, но нагласите сред читателите са се обърнали заради филма “То” на Анди Мушети, който е по-добър от старата версия и е накарал много фенове да преоткрият автора Кинг, след което са го и подкрепили на нашите награди. Отбелязахме и единственият, измъкнал титла в конкуренция с Краля, Спайдър-мен на Том Холанд, станал Герой на годината.

spidey hamak

За десерт обсъдихме анимето, като тук основно думата беше на Мария Пугьова, която представи с няколко думи света на японската анимация и коментира победата на “Железният алхимик”, като описа красивата история на двамата братя, опитали се да победят смъртта и платили тежка цена за това. Аз разказах малко повече за това как сме решили да включим категорията в гласуването и споменах консултациите, които сме направили за това, включително с фенове извън България, като нашия приятел Хосе Джон от Филипините.

anime greats

В крайна сметка се получи хубав, интересен разговор, в който успяхме да коментираме резултатите от нашите награди. За нас е голямо признание, че имаме възможност да го правим в национален ефир, за което сърдечно благодарим на Милена Воденичарова и Българското Национално Радио!

citadelata triple logo

Оставете отговор