За международен хит – класацията на непревежданите

2020 International Hit of the Year

Гласуването за 20-тите юбилейни награди на фентъзи клуб “Цитаделата” достигна до шестата си категория, а именно тази за Международен хит на годината или иначе казано, непревеждани заглавия. Това бе и категорията, в която бе най-трудно да достигнеш номинация заради огромният брой заглавия, които рецензирахме от английски език през 2020-та. И все пак, до ключовото гласуване достигнаха следните три книги:


online surveys

Forests of the Night се класира по линия на серията номинации от “фъри” жанра, което обаче не му пречи да е интригуващо предложение. Това е роман за антропоморфен тигър от недалечното бъдеще, когато животните са модифицирани да ходят изправени на два крака и да говорят и мислят като хора, за да водят войните на човечеството. Тигърът, който се казва Нохар Раджастан, работи като частен детектив и е нает да разследва убийство, като с това той се изправя срещу зловеща конспирация… Майсторски написан и изключително оригинален роман.

nohar shooting

The Chosen Child е участието за тази година на хорър легендата Греъм Мастертън, който спечели през 2019-та с Death Trance. Този му роман пренася читателя в посткомунистическа Полша, където освен демокрацията са дошли още организираната престъпност и корупцията. Конструкция на хотел, нарушаваща всякакви разпоредби, удря на камък, когато нещо започва да убива майсторите. Амбициозна мениджърка е ангажирана да продължи работата на всяка цена, но местните хора са убедени, че в катакомбите на града има демон и за нищо на света не са готови да се изправят срещу него… майсторски написан роман на ужаса, показващ правдиво действителността в Източна Европа от 90-те.

graham-masterton1

Третата номинация за 2020-та година е на най-успешният автор в историята на категорията, а именно Саймън Р. Грийн, чиито заглавия са ставали Международен хит на годината цели три пъти. Номинацията му за 2020-та е The House on Widows Hill, роман от поредицата за извънземния суперагент Ишмаел Джоунс. Този път той е ангажиран да разследва случая с къща, обитавана от духове. Още няколко експерта по паранормалното отиват с него до въпросното имение, но когато започват да умират един по един, той е този, който ще трябва да разплете случая… Великолепен роман, преплитащ фантастика и крими по начина, по който само Саймън Грийн може да го прави!

simon r green

Наградата за Международен хит на годината е третата по старшинство в историята на клуба, като първото й издание се връчва през далечната 2003-та година, когато с първото място се поздравява фентъзи бестселъра The Elder Gods от Дейвид и Лий Едингс. През следващите години на върха стъпват различни заглавия от различни поредици, като през средата на изминалото десетилетие на върха три поредни пъти заставаха книга от света на Warhammer. Кой ще се поздрави с победата през 2020-та година зависи от вас, а гласуването е до утре в 12:00ч.

Оставете отговор