Защитници

guardians-2017-movie-poster

Макар първи май да е празник, чиито корени се крият в келтския календар и празника Белтейн, поради историческите особености в България ми се стори за удачно да го отбележа с руски филм, а именно “Защитници”, опитът на братушките да направят своя продукция за супергерои.

По време на Студената война, Съветския съюз започва експерименти, с които да създаде свръхчовеци, като с тази задача е натоварен Куратов, брилянтен, ала безскрупулен учен. Той успява да създаде безсмъртни хора с изумителни способности – Арсус умее да се превръща в мечка, Ксения става невидима, Хан е способен да тича със скоростта на вятъра, а Лер контролира камъните. С падането на Съюза, те са се пръснали из страната и живеят сами, без близки, като отшелници. Куратов обаче е все още жив, при това мутирал от радиация, а сега има план да завладее страната – и целия свят. Да бъде спрян е по силите само на някогашните му творения, които трябва да станат Защитници…

arsus

Когато излезе по кината в Русия и у нас, този филм бе залят с присмех и хейт както от страна на комиксовите фенове, поддържащи поредиците на Отмъстителите и Лигата на справедливостта, така и на взискателните руски зрители. Е, “Защитници” наистина не е перфектен филм. Направен с доста патос, той използва всички клишета на жанра, като на моменти личи, че сценарият не е изпипан докрай. Въпреки това, той изобщо не е толкова лош, колкото бихте сметнали от повечето ревюта в Интернет. Това е типичен супергеройски филм за събирането на непобедим отряд, който изгражда колоритни персонажи, всеки от които си има интересна история. Мечокът естествено е най-готин, но бързият като вихър Хан също прави впечатление, а съм сигурен, че Лер и Ксения също ще намерят своите фенове, както и красавицата в униформа, която събира отбора. Злодеят е неприятно говедо и повече прилича на мутра, отколкото на учен, което обаче се обяснява от радиацията, а и трябва да му се признае, че е много силен и брутален, нещо, което примерно го няма във филмите на “Марвел”, където добрите дори не биват затруднени в повечето си битки. Големият плюс на “Защитници” е, че има много екшън, малко време се отделя за приказки и основно се набляга на пердаха, който е направен с прилични ефекти – Хан напада много готино, а що се отнася до Арсус, признайте си, смятате ли, че има нещо по-уникално от мечка с картечници?

Khan

В крайна сметка “Защитници” е забавен филм. Не съм гледал “Нощната стража” по Лукяненко, но спрямо “Вълкодав”, предишния фентъзи проект на братушките, на който попаднах, това е голям скок напред, затова смело сваляйте и гледайте, пък ако не ви хареса, ударете една-две водки – така пък е съвсем сигурно, че ще преглътнете филма. Наздраве!

 

Оставете отговор