Заразно зло: Вендета

Resident_Evil_Vendetta

Resident Evil: Vendetta е третият от пълнометражните филми, направени в Япония с компютърна анимация в света на популярната видео игра, а както виждате от плаката, те са известни и със заглавието Biohazard, може би за да не ги бъркат с холивудските адаптации, с които за щастие нямат нищо общо. Предшественици на Vendetta са интересния, макар и малко хаотичен Degeneration, както и Damnation, който беше пълна лудница. Този не е чак толкова добър като втората част, но въпреки това е много здрав мачо екшън със страхотни герои и отвратителни чудовища.

Командосът Крис Редфилд е по следите на Глен Ариас, смъртоносно опасен търговец на оръжия, който разработва вируси, създаващи зомбита както от живи, така и от умрели. Неговите продукти се харчат много на черно, тъй като имат едно сериозно предимство пред тези на конкуренцията – могат да различават съюзници от врагове. Но макар Ариас да заявява пред Редфилд, че е “просто бизнесмен”, който предлага качествена стока на прилична цена, той всъщност е опасен луд. Преди време правителството се е опитало да го отстрани с бомба по време на сватбата му, но вместо да го убие, са му отнели всички, които обича, а сега той иска да си отмъсти на целия свят. Така на мушката му попада и красивата професор Ребека Чеймбърс, която опитва да създаде ваксина срещу вируса. Ако не бъде спрян, Ариас смята да създаде свят, в който съществуват само мъртъвците, поради което Крис и Ребека се обръщат за помощ към истинския специалист – опитния ветеран от войните със зомбита Лиън Кенеди…

resident-evil-vendetta-leon-kennedy-jacket

Макар че сигурно се повтарям от предишните ревюта, трябва да кажа, че аз станах фен на “Заразно Зло” от игрите, които излизаха навремето за стария “Плейстейшън”, а Лиън ми стана любим герой още от тогава, поради което никога, ама никога не приех за валидни филмите с Мила Йовович. За сметка на това не бях на себе си от радост, когато открих, че има анимации с моя човек и не бях разочарован от качествата им. Третият филм не прави изключения. Бърз, напрегнат, атмосферен, с добри диалози, брутални престрелки и кошмарни изчадия, които проливат литри кръв, това е качествен екшън хорър, който е задължителен за всеки истински фен на Resident Evil. Както може да се очаква, Лиън е най-готин, макар при първата сцена с негово участие малко да мрънка, че му е омръзнало цял живот да се бори със зомбита. После обаче си е добрия стар бедес, който познаваме и обичаме, като наказва жестоко живите мъртви с точен мерник, перфектно владеене на бойни изкуства и комбинирането им с карането на мотоциклет, което е наистина лудешко. Крис Редфилд също е добре направен, макар и по-стереотипен екшън герой, който има добра химия с Ребека Чеймбърс. Палци нагоре заслужават сценаристите и за злодея Глен Ариас, който има правдоподобна мотивация да бъде гаден, но това не го прави по-малко апокалиптичен, макар лично на мен да не ми хареса толкова, колкото Светлана Беликова, основния антагонист от предния филм. Като цяло обаче екипът зад “Заразно зло: Вендета” заслужава поздравления – отново са се справили както подобава. Респект!

 

Тагове:  

Оставете отговор