Започна финалният етап от гласуването в Goodreads

cursed child book

Започна финалният етап от гласуването в Goodreads за най-добри книги, излезли през изминалата година – единствената голяма литературна награда, гласувана от читателите. Както и през предишните години, ще ви информираме за това как чете то и, когато му дойде времето, кои печелят в отделните категории. Засега спираме вниманието ви върху онези състезания, които представляват интерес за нашите читатели, като ще посоча и моите фаворити във всяко едно от тях.
За най-добро фентъзи подкрепям “Хари Потър и прокълнатото дете” от Дж.К. Роулинг, която наскоро спечели и наградата за най-хубава пиеса. Като основен съперник на книгата, поне по качество, виждам “The Bands of Mourning” на Брандън Сандърсън. Останалите книги малко напомнят на чиклити 😛
За най-добра научна фантастика корпоративно подкрепям Bloodline, новата книга за “Междузвездни войни” от Клаудия Грей. Като основен нейн съперник се откроява “The Long Cosmos” от Тери Пратчет и Стивън Бакстър.
За най-добър хорър  симпатизирам на Джон Конъли, който участва с “A Time of Torment”, а като негови качествени конкуренти ми се открояват Джо Хил с “The Fireman” и “Lovecraft Country” на Мат Ръф.
За най-добър комикс симпатиите ми са твърдо на страната на “Dark Knight: A True Batman Story”. Няма друго заглавие, което да ми прави добро впечатление.
За най-добро тийн фентъзи смятам, че няма изявен фаворит, но подкрепям “Лейди Полунощ” на Касандра Клеър срещу книгите на Сара Дж. Маас. Чувал съм обаче добри отзиви и за “Злочестие” на Брандън Сандерсън.
За най-добра детско-юношеска книга подкрепям “Бронзовият ключ” на Холи Блек и Касандра Клеър, имам симпатии още към “Скритият оракул” от Рик Риърдън и не толкова към “Чукът на Тор” от съшия автор.
Някои от книгите, които споменах, ще намерят място и в номинациите на фентъзи клуб “Цитаделата” за тази година, които навлизат във финална фаза. Вече мога да кажа, че имаме консенсус за това кой ще участва в гласуването за нашите награди, които по прогнозна дата ще се връчат в предпоследната събота на месец януари на ново място, което засега ще запазя в тайна. Може да очаквате обявяването на номинациите в началото на месец декември, а гласуването ще е в началото на януари 2017-та. Като цяло нашите награди ще са доста по-различни от тези, които виждате тук, макар в секцията за Книга на годината да има доста съвпадения.
Следете новините около наградите за фантастика и фентъзи, като посещавате редовно сайт “Цитаделата”!

Тагове:  ,

Оставете отговор