Започва сезонът на годишните награди!

citadelata purple

Краят на годината наближава, а това означава, че за фентъзи клуб “Цитаделата” настъпва моментът, в който насочваме вниманието си към най-голямото ни събитие, а именно връчването на годишните награди за фентъзи и хорър. Това ще се случи в края на януари за 19-ти път, а в уикендите на седмиците преди това вие, нашите читатели, ще имате правото да си кажете тежката дума за това кои са най-силните произведения в жанра за отиващата си 2019-та година. За разлика от предходни издания, когато избирахте по трима свои фаворити от лимитиран брой категории, този път почти всички наши секции ще бъдат гласувани от вас, а ние определяме само номинациите. Това ще стане в специално подготвени за целта анкети, чиито резултати няма да са видими, за разлика от Дуелите във “Фейсбук”. В тях ще участват тримата според нас най-силни претенденти от всяка категория, а журито в състав от мен, Александър Драганов, д-р Искрен Иванов, Васил Мирчев-младши, Петя Иванова и Стефан Куюмджиев ще определи победителите единствено в категориите за български автори (за да не караме приятели да се състезават помежду си), както и носителят на престижната ни награда “Феникс” за класика в жанра.

citadelata new logo

Започваме още утре, на 23-ти ноември, когато ще отворим 24-часовото гласуване за Аниме на годината. През миналата година с победата в тази категория се поздрави Touken Ranbu, което успя да надделее в оспорвано гласуване срещу Mo Dao Zu Shi и Devilman Crybaby. Тримата номинирани за 2019-та година са:

Anime of the Year 2019

Bakumatsu
Namu Amida Butsu: Rendai Utena
Yakusoku No Neverland

Следващата категория, която ще бъде гласувана в уикенда между 30-ти ноември и 1-ви декември е тази за Сериал на годината. През 2018-та носителят на приза “Ужас” бе определен от жури, а сега за победата ще се борят три анимационни поредици:

Series of the Year 2019

– “Младежка лига
– “Лъвската стража
– “Трансформърс: Кибер-вселена

Уикендът между 6-ти и 7-ми декември ще се прехвърлим на литературна вълна, като гласуваме наградата за Автор на годината, едно от най-старите отличия в категорията ни. През 2018-та победител стана японският манга творец Го Нагай, избран от жури. За 2019-та номинациите са три, но участващите автори четирима:

Author of the Year 2019

– Кевин Макафъри (Векин87) за “Албус Потър
– Маделин Милър за “Песен за Ахил
– Марк Смит и Джейми Томсън за “Пътят на тигъра

На 13-ти и 14-ти декември гласуваме категорията Международен хит на годината, в която избираме най-добрата книга, ревюирана от английски език в сайта през 2019-та, тъй като по някаква причина още не е била преведена на български език. За 2018-та жури отреди победата да се връчи на Night Fall от Саймън Р. Грийн, а сега номинираните са:

International Hit of the Year 2019

Death Trance от Греъм Мастертън
Murder in the Dark (Ishmael Jones) от Саймън Р. Грийн
Night Lords: The Omnibus (Warhammer 40 000) от Аарън Дембски-Баудън

Последното гласуване за календарната 2019-та година, но не и за наградите, ще е това в най-старата ни и уважавана категория, а именно тази за Книга на годината. През 2018-та носител на наградата в нея стана “Очите на дракона” от Стивън Кинг, която в оспорвано гласуване победи “Играч първи, приготви се” от Ърнест Клайн, а ето кои са трите топ книги спрямо ревютата в сайта за тази година, между които ще избирате на 21-ви и на 22-ри декември:

Book of the Year 2019

– “Вилицата, вещицата и драконът” от Кристофър Паолини, “Хермес”
– “Гробище за домашни любимци” от Стивън Кинг, “Бард”
– “Гробницата на тирана” от Рик Риърдън, “Егмонт”

Следва пауза за Коледа и Нова година, а през 2020-та година се връщаме с най-популярните класации от последните години. Призът за Герой на годината се връчва на най-вдъхновяващия положителен образ в жанра за изминалата година, а шампион за 2018-та стана трогателният аутобот Бъмбълби от “Трансформърс”, които изпревари Уейд от “Играч първи, приготви се” и Томас от “Лабиринтът”. Тримата, които ще се борят за победата в това издание на наградите между 4-ти и 5-ти януари са:

Hero of the Year 2019

Бил Денброу (“То: Част втора”)
Симба (“Цар Лъв”)
Шазам (“DC”)

Както се знае, героите не могат да блеснат, ако си нямат противници, които да ги провокират и затова имаме и огледална категория за Злодей на годината, за най-надъхващ отрицателен образ. През миналата година с титлата тук триумфира магьосникът Гринделвалд от “Фантастични животни”, който победи Флаг от “Очите на дракона” и Риу от “Девилмен”, а между 11-ти и 12-ти януари един срещу друг ще застанат:

Villain of the Year 2019

Брайтбърн (“Жив огън”)
Мистерио (“Спайдър-мен: Далече от дома”)
Скар (“Цар Лъв”)

И за да не издевателствам повече над вас, завършвам статията с върховата категория за Филм на годината, безпорният фаворит на феновете през последните години. През 2018-та “Бъмбълби” на Травис Найт успя да надделее срещу “Играч първи, приготви се” на Стивън Спилбърг и втората част на “Дедпул”, а за победата в настоящото издание на наградата между 18-ти и 19-ти януари ще се борят следните три блокбъстъра:

Movie of the Year 2019

– “Спайдър-мен: Далече от дома” от Джон Уотс
– “То: Част втора” от Анди Мушети
– “Цар Лъв” от Джон Фавро

Самата церемония по връчването на наградите, когато ще бъдат разкрити и победителите, ще е на 25-ти януари 2020-та година, събота, от 16:30ч във фоайето пред голямата зала на Дом на Културата “Средец”. Надявам се да сте толкова развълнувани за нея, колкото съм и аз! Вярвам, че заедно ще направим тези награди най-хубавите досега!

Искрено Ваш:
Александър Драганов,
председател на фентъзи клуб “Цитаделата”

citadelata triple logo

Оставете отговор