Замъкът на Пентегарн (Безброй Приключения)

pentegarn

Продължавам с ревютата на книги-игри с още едно заглавие от поредицата “Безброй Приключения” на Роуз Естес, а именно “Замъкът на Пентегарн”, който си заслужава вниманието ни дори и само заради великолепната корица на Лари Елмор. В САЩ книгата е била издадена от TSR, създателите на култовите ролеви игри “Подземия и дракони”, а в България – от “Аполо Прес”.

Ти си Джейми, необикновено момче, което умее да разговаря с животните. Началото на приключението те заварва в гората, заедно с верните ти приятели Лиско и Кукумявката. От тях и мъдрото Дърво, под чиито клони сте се настанили научаваш, че наскоро от там е минала група приключенци – благородни хора, грижовно пазили природата. Но сега по стъпките им вървят таласъми и от теб зависи дали ще ги предупредиш. Ако го направиш, ще се включиш в страховитото пътуване до Замъкът на Пентегарн…

columnas de oentegarn

Роуз Естес е чудесна писателка на детски книги-игри и тук стилът й отново не изневерява. Историята нежно потапя читателя в приказния свят на TSR, в който играчът се среща с множество същества и чудовища, но куражът, смелостта и съобразителността ще му позволят да преодолее съпротивата им. Книгата предлага различни варианти, с които да “превъртиш” сюжета, но не всички финали са равностойно добри, така че си струва да се пробвате няколко пъти, докато откриете най-добрият възможен завършек. Твоят герой е класически за жанра и на мен ми беше симпатичен, но не е за подценяване поддържащия каст, като започнем от животинките приятели и стигнем до отряда приключенци, съставен от мъдрия стар вълшебник Пентегарн, готиния воин Карик и красавицата Лидия, крадла от народа на елфите. Злодеят също е характерен за традиционното фентъзи, което за мен е плюс, а слугите му са брутални, особено различните скелети – подозирам, че по-малко дете може и да се поуплаши от някои по-злощастни варианти за край на играта.

Като цяло обаче “Замъкът на Пентегарн” е чудесно приказно фентъзи и страхотна книга-игра, с която да се върнете към добрите стари времена, когато този формат владееше въображението ни.

pillars of pentegarn

Ревю на Александър Драганов

Оставете отговор