Законите на Злото

laws of evil

“Законите на Злото” е най-новата книга на писателя Донко Найденов и негов първи роман. Подобно на повечето негови творби и тя е в жанра на ужаса и разказва една уникална история за начина, по който мракът навлиза в душата на хората.

Мики е идеалното американско момче, работливо и ученолюбиво. Става за работа рано сутрин, вечер се прибира, за да прекара време със семейството си – съпруга и дете – после спи… и така до следващия ден! Но подобен ритъм на живот крие много тайни под повърхността. Когато Мики решава да се специализира, за да спечели по-добра работа, университетът го среща с Барбара, много по-младо, но красиво и разкрепостено момиче, което го тласка по пътя към греха. А когато в картинката се появява и бившият й приятел Джордж, който е сатанист и окултист, Мики ще узнае каква е силата на ЗАКОНИТЕ НА ЗЛОТО…

Макар рекламата да продава книгата като хорър и в нея безспорно да има такива свръхестествени елементи, за мен “Законите на Злото” е всъщност драма, една версия на “Престъпление и наказание”, в която са примесени малко Лъвкрафт и Брам Стокър за вкус. Повлиян от силите на Сатаната, Мики извършва нещо ужасно, но понеже е добър човек, споменът за него не му дава мира, докато примката на полицията от една страна и на злокобния орден на Ренесансовите сатанисти от друга го приближава неумолимо. Книгата е тежка за четене поради терзанията на главния герой и безмилостно затяга напрежението, докато накрая то не се излива в кресчендо на ужасите и окултизма. Приятно впечатление ми направиха връзките, които Донко направи със своя друга творба, както и познанията му по историята на тайните общества и подривни движения, издаващи богата ерудиция и интереси в област, от която повечето хора с право се боят. Резултатът е провокативен роман, който може и да ми хареса по-малко от по-екстремно екшънски творби на автора като разказите в сборници “Ударите на съдбата” и “Хоризонтите на лудостта”, но смело препоръчвам за любителите на добрата литература у нас. Заслужава си.

Ревю на Александър Драганов

Оставете отговор