Заклинанието 2

conjuring 2
Макар официално да е едва втора част от поредицата “Заклинанието”, новият филм от режисьора Джеймс Уон всъщност е поредната част от много дълга вселена на ужаса, вдъхновена от преживяванията на паранормалните изследователи Ед и Лорейн Уорън. В този случай те трябва да отидат до далечната за американците Англия, за да се сблъскат със злокобна паранормална сила.
Всичко започва в Амитивил, щата Ню Йорк, където Лорейн изследва зловещите убийства във семейство Де Фео и твърденията на семейство Лутц, че в домът, който са закупили витае демон. Лорейн има травматично видение, което я изправя срещу призрака на прокълната монахиня и иска от Ед временно да спрат паранормалните изследвания. В същото време в Лондон се вдига изключителен медиен шум около странната история на семейство Ходжсън. Те са бедни хора, майка с четири деца, която едва събира пари за да ги нахрани. Баща им ги е изоставил на произвола на съдбата и сякаш повикан от мизерията, в къщата се настанява нечестив дух. Всички виждат и чуват проявленията му – местещи се предмети, тропане и ръмжене, а от тялото на малката Джанет се дочува мъжки глас, който се представя като възрастния Бил Уилкинс. Църквата, която се страхува да се забърква в подобни истории, за да не я свързват с фалшификации, моли семейство Уорън да отиде и да провери за какво става дума. Въпреки увещанията на Лорейн, двамата с Ед тръгват на път за Англия, за да срещнат съдбата си в обсебената къща…
conjuring2-conceptart-188473-640x320
“Заклинанието 2” е един от малкото случаи, в които продължението да е по-добро от първата част и си струва гледането, макар да отстъпва на баш-класиката “Заклинателят“, който гледах съвсем наскоро. Това постави филмът на Джеймс Уон в неблагоприятна ситуация като директно сравнение, но въпреки това аз ще го похваля. Екипът сценаристи се е потрудил да развие персонажите в историята и макар плашещите случки да започват да се случват бързо, хората, сполетени от злата беда не са просто едноизмерни жертви. Изследователите са изиграни много добре от Вера Фармига и Патрик Уилсън, като добавят и нотка на емоция в страховития сюжет. Чудовищата са великолепно направени, както призрака на стария Уилкинс, така и дяволската монахиня и странното, подобно на плашило изчадие, излязло от детска песничка. Действително филмът на места разчита на така наречените “jump scares”, но все пак си личи старанието да създаде атмосфера. За мен смислено е и цялостното послание, както за изправянето срещу собствените страхове, така и за силата на вярата в Бог.
Препоръчвам “Заклинанието 2” на онези от вас, които обичат добре направени страшни истории и поздравявам “Уорнър” за това, че пазят традицията на класния хорър, започната от оригиналния филм за “Заклинателят”.

Оставете отговор