Заговорът (Кланът Отори #1)

заговорът

“Заговорът” е първата книга от поредицата “Кланът Отори” на Лиан Хърн, великолепно фентъзи, базирано на японската история и издадено у нас от “Труд” през 2006-та година. Останах очарован от първата книга и затова бързам да споделя впечатления с читателите на сайта, макар да я прочетох преди броени часове.

В сурова земя, в която властни благородници воюват помежду си за власт и за земи, младо момче губи всичките си близки, когато цялото му село бива избито от жестоките убийци на господаря Ийда Садаму, главатар на рода Тохан, който управлява с желязна ръка. Животът на момчето обаче бива спасен от мистериозен странник, който се оказва аристократ от рода Отори. Той осиновява момчета и му дава името Такео. Скоро младежът научава, че спасителят му е заклет враг на Садаму, който също е изгубил близки заради алчността на тиранина. Оказва се обаче, че Такео неслучайно е бил спасен – в неговия произход има тайна, за която самият той дори не подозира, а мистериозен старец, появил се за да стане негов учител, ще отключи истинските му, почти свръхестествени сили…

“Заговорът” е завладяващ роман, който ще допадне на всички, които обичат японската култура. Лиан Хърн е великолепен автор, който описва с изящество детайлите на своя вдъхновен от Далечния изток свят, а за това в българското издание й помага и наистина страхотния превод. Героите са интересни и харизматични, конфликтът звучи правдиво, а мистиката е естествено преплетена в основния конфликт, като нито е маловажна, нито го засенчва. Ако обичате истории със самураи сигурно знаете, че те рядко завършват щастливо и тук също има много тъга – но и обещание за още по-страхотни следващи книги, които се надявам скоро да мога да представя на вниманието ви!

Ревю на Александър Драганов

otori english

Тагове:  

Оставете отговор