“Жокера” чукна милиард – причини и последици

joker

“Жокера” стана първият филм в историята, който печели повече от един милиард долара, въпреки, че е забранен за лица под 17 години (някъде 16, другаде 18, но схващате идеята – цитирам рейтинга R от Щатите). Това се случи през изминалия уикенд. “Жокера” изпреварва и класиката “Черният рицар” на Кристофър Нолан, също изключително постижение за лентата на Тод Филипс. Той по всяка вероятност е и най-успешният филм по комикс в историята, предвид фактът, че е с много нисък бюджет и почти никаква реклама.

Такава развръзка бе неочаквана и за най-големите оптимисти за успеха на “Жокера” и е изненадваща на фона на противоречивия прием на филма, който въпреки престижната награда “Златен лъв” раздели критици и феновете. Дори ревюто в Цитаделата е негативно, въпреки отчета на качествата на филма – основно блестящата актьорска игра на Хоакин Финикс и стилистиката на градски упадък, изграждаща атмосферата на душевен смут, изпитван от главното действащо лице.

Едва ли обаче това са основните причини за успеха на “Жокера”. На първо място филмът печели с това, че е различен. Дълго време “Ди Си” бяха упреквани, че имитират “Марвел” с поредицата филми, появила се след края на Трилогията за Черния рицар и са забравили по-сериозния стил на Нолан, донесъл им толкова успехи по-рано този век. “Жокера” е по-мрачен и социален дори от Нолан, отхвърля изцяло употребата на специални ефекти и прави старомоден тип кино в епоха, в която филмите все повече заприличват на лунапарк, както отбеляза жлъчно Мартин Скорсезе по адрес на конкурентната киновселена на “Марвел”. Това се оцени най-вече в Европа, която от години жадуваше за такъв филм, който не се оценява толкова от аудиториите в САЩ или новия мегапазар Китай, където се търсят повече ефекти. Между другото, “Жокера” в Китай така и не беше пуснат и става първият филм след “Черния рицар”, който печели милиард без да разчита на публиката в Поднебесната империя.

joker big win

На второ място, “Жокера” ловко се възползва от културните войни, които тресат Америка и западния свят през последните години. Тод Филипс още преди излизането му атакува политическата коректност затова, че е унищожила комедийния жанр и плюе по “Жокера” още преди излизането му с фашистка ярост. Трябва да се признае, че наблюденията му са верни. Днешната култура е под контрола на хора с неомарксистки убеждения, които виждат киното в инструмент на нова класова борба, в която онеправданите феминистки и малцинства атакуват злите бели мъже. Това е видимо в различни кинопродукции като новите “Междузвездни войни” и “Капитан Марвел”, като някъде е успешно, а другаде – последният “Терминатор” например – не. Грешка на екстремните либерали обаче беше да атакуват “Жокера” само защото е филм за страдащ бял мъж, който се пречупва и прибягва към насилието. Много хора решиха да кажат твърдо “Не” на левичарския диктат и намериха начин да го направят с малък студиен експеримент, позлатявайки Тод Филипс, Хоакин Финикс и “Ди Си”.

На трето място, независимо от посочените във втора точка мотиви, “Жокера” по никой начин не би могъл да бъде определен като крайнодесен филм, а напротив. Историята по същество е за малкия човек, който изнемогва в един глобализиращ се свят, където самодоволни богаташи, въплътени във филма от Томас Уейн и водещия, изигран от Робърт де Ниро, му казват, че е лош, задето си позволява да се оплаче. Не е случайно, че любимата сцена на толкова много зрители е кулминацията в телевизионното студио. Истината е, че много хора са искали да направят това с наглите говорещи глави, обиждащи ги като тъпи и грозни от висотата на милионите си, с които вечерят тост с черен хайвер и чаша “Моет”.

В крайна сметка “Жокера” е главозамайващ успех на “Уорнър Брадърс” и “Ди Си”. Той беше перфектният отговор на компанията срещу глобалния рекорд на “Отмъстителите” и доминацията на “Марвел” и “Дисни” през лятото, като й позволи отново да заеме любимата си поза на студиото, което прави кино срещу онези, поддържащи лунапарк. Доколко тази поза е реална може да се спори, тъй като “Ди Си” също имат развлекателни филми като “Аквамен”. “Жокера” обаче показа, че има много сериозно недоволство срещу превръщането на киноизкуството във високобюджетна форма на телевизионния сериал със сапунените му обрати и изкуствена патетика, а крайният резултат от това би могъл да бъде повече разнообразие на големия екран – нещо, което според мен ще е хубаво не само за критиците, но и за феновете.

joker-joaquin

Статия на Александър Драганов

Оставете отговор