Жокера Хоакин стана най-добър актьор, корейският “Паразит” доминира вечерта на Оскарите и е най-добър филм!

Joker-Poster

Хоакин Финикс спечели наградата за най-добър актьор заради изпълнението си на Жокера във вечер, която обаче бе доминирана от южнокорейския филм “Паразит”! Филмът на режисьора Бонг Джун Хо стана първата неамериканска продукция, която печели Оскар за най-добър филм и събра общо четири статуетки – най-добър филм, най-добър режисьор, най-добър оригинален сценарий, най-добър чуждестранен сценарий. Това е най-успешният филм на Южна Корея в историята, като през миналата година той спечели и “Златна палма” в Кан.

“Жокера” триумфира и за най-добър саундтрак, а победата на Хоакин е първият му Оскар в живота. Той обаче е втори за образа, тъй като и Хийт Леджър взе наградата за “Черният рицар”. Тя обаче беше за поддържаща мъжка роля, докато новият “Жокер” печели за главна. Брад Пит спечели тазгодишния приз за поддържаща роля, също първи Оскар в иначе бляскавата му кариера. Рене Зелеуегър и Лора Дърн взеха наградите за актриси, съответно в главна и поддържаща роля. “Играта на играчките 4” спечели наградата за най-добър анимационен филм и я върна у дома си при “Дисни”, след успеха на “Спайди-вселената” през миналата година. “Дисни” взеха и две награди в по-малките категории с “Форд срещу Ферари”, но за съжаление нито “Цар Лъв”, нито “Междузвездни войни” или “Отмъстителите” успяха да спечелят за ефекти – призът там остана за военния “1917”, който прибра общо три награди от вечерта и е вторият най-успешен филм в тазгодишните Оскари след “Паразит”.

“Бях се отпуснал, че вечерта за мен е приключила след оскара за най-добър международен филм”, развесели публиката режисьорът на победителя Бонг Джун Хо (цитиран от “Дневник”), изумен от това, че продължава да печели. Хоакин Финикс пък дръпна яростна политическа реч, като обаче призна, че самият той е бил “лошо момче” и наградата за него е “втори шанс”. Брад Пит пък благодари за успеха на приятелите си.

Честито на всички печеливши – честитим и на техните фенове!

Тагове:  

Оставете отговор