“Жокера” хит във Венеция

joker-joaquin

Новият филм за Жокера е постигнал успех сред критиците, посетители на кинофестивала във Венеция. Затова свидетелстват аплодисментите след края на филма, продължили около осем минути. Както се и очакваше, филмът е взел много от “Шофьор на такси”, както и от “Кралят на комедията”, класически произведения на режисьора Мартин Скорсезе, който е продуцент на новия филм за най-известния злодей от Готъм. Противно на казаното от режисьора Тод Филипс по-рано тази година, филмът за Жокера черпи доста от комиксите на DC, като се спира специфично на “Убийствена шега” от Алън Мур и, донякъде изненадващо, на “Завръщането на черния рицар” от Франк Милър. Повечето критици смятат, че филмът е много впечатляващо пътуване в психиката на един луд човек, смазан от обществото, а изпълнението на Хоакин Финикс получава безброй похвали. Изгубил значителна част от теглото си за ролята, той изиграва кльощав и демонично извиващ се Жокер, който в началото просто е бил психичноболен човек, останал без лекарства заради политика на икономии. Това прави концепцията антипод на тази в “Черният рицар”, където образът на Хийт Леджър нямаше минало. За сметка на това има остър социален елемент, който напомня доста на “Черният рицар – Възраждане”.

Малко са хората, които не са доволни от филма, но все пак за отбелязване са коментарите, че “Жокера” е самоцелно мрачен и гаден, героизира един масов убиец и представлява опит на индустрията зад комиксовите филми да завземе още един дял от киното, а именно фестивалното.

“Жокера” излиза на голям екран през месец октомври, като тогава всеки зрител ще може да даде оценка за себе си какво мисли за новия филм. За критиците пък интригата ще е дали Хоакин Финикс действително ще получи поне номинация за “Оскар”, както стана с Хийт Леджър. Някои дори очакват номинация в категорията за най-добър филм, но това ще е трудно – досега единствената комиксова адаптация с такова постижение е “Черната пантера” на Marvel.

Тагове:  

Оставете отговор