Животински Свят

Animal World (2018) - IMDb

Здравейте, скъпи приятели на Цитаделата, вие сте с рубриката Азиатско каре и днес ще ви представя един изключително забавен филм, спечелил 21-вия международен филмов фестивал в Шанхай. Е, поне за нас ще е забавно, но за героите се оказа истински кошмар. Такива филми обаче показват жестоката действителност, в която най-богатите винаги прецакват бедните. Младият китайски режисьор Ян Хан и опитният японски сценарист Нубуюку Фукимото обединяват усилия за да предадат това послание по изключително зрелищен начин. Послание, което всъщност е също толкова старо, колкото и нашата цивилизация.

Animal World Release Date, News & Reviews - Releases.com

Чен Кайши е съвсем обикновен младеж, който има нелеката съдба да бъде безработен полусирак. Единствената собственост, която той притежава е хубав апартамент, купен някога от родителите му. Принуден да се грижи за майка си и лудо влюбен в едно момиче, той най-накрая иска да заживее нормален живот…но явно не му е съдено. Скоро парите свършват и той е принуден да взема назаем за да живее и да издържа болната си майка. Един ден, Чен получава обаждане от своя най-добър приятел – Ли Джун, който работи като брокер в една от големите китайски компании за покупко-продажба на имоти. Ли предлага на Чен лесно решение – да ипотекира апартамента на родителите си и с получените пари да си осигури бизнес старт за да може най-накрая да си стъпи на краката. Офертата става още по-примамлива, когато Ли споделя, че вече е намерил арендатор, който е готов да гарантира ипотеката с шест милиона юана. Приятелят му обаче категорично отказва.

Animal World (2018) | MUBI

След седмица размисъл обаче, Чен решава, че няма какво повече да губи. Пари в банковата сметка няма, а майка му трябва да остане в болница. Джун реагира веднага и до края на деня Чен получава уведомление затова, че договорът е подписан. Това е обаче само началото на мъките му. След два дни младежът получава обаждане от компанията, която го вика за да го запознае с неочаквани обстоятелства, настъпили ден след ипотекирането на апартамента. На среща с директора на банката – господин Андерсън, Чен разбира, че приятелят му го е измамил тъй като е сключил сделката след като е бил уволнен. И така, макар и безработен, нему се пада „честта“ да покрие обезщетението от измамата. Докато се опитва да асимилира какво се случва, Чен получава мистериозно обаждане. Зловещ глас го кани на среща с обещание да му помогне. Скоро нашият герой е изправен пред „сделка с дявола“ – да работи цял живот за да изплати ипотеката си, която междувременно е набъбнала на 8 милиона, или да приеме предложението на новия си благодетел.

Animal World' tops China's box office on opening day - Chinadaily.com.cn

Китайският музикант Ли Юфен влиза в ролята на главния герой – Чен Кайши. Неговият живот е много скапан, тъй като мафията убива баща му, а майка му изпада в кома. След случилото се младежът получава психическо разстройство, което отблъсква от него повечето хора. Останал без препитание и възможност да си намери работа, Чен започва да иска пари от фондации за да покрие лечението й и скоро затъва в заеми. След като научава, че е измамен от най-добрият си приятел и дължи 8 милиона юана на кредиторите, младежът изпада в депресия. Много скоро обаче той ще получи предложение, на което не може да откаже. И така пред него ще се отворят портите на ада.

Animal World (2018)

Ли Джин е един от малкото останали приятели на Чен. Коварен и хитър, той само се преструва, че иска да му помогне.  Дълбоко в него обаче дреме тежък порок, който е в състояние да поквари най-добрите хора – обичта към парите. С времето Ли става алчен и завистлив и започва да мисли само за пари. Приятелството му с Чен вече се свежда до обикновени сделки и желание да отмъкне апартамента му за да стане милионер. И въпреки, че накрая успява, мечтата да му да избяга от Китай и да води спокоен живот така и не се осъществява. Скоро той също е принуден да сключи сделка с дявола, за която ще плати скъпо.

Animal World' tops China's box office on opening day - Chinadaily.com.cn

Главният злодей във филма е перфектно изпълнен от Майкъл Дъглас. Дъглас, който в последно време беше позабравен от американските компании заради това, че критикува двупартийната система в САЩ, явно е решил да обърне поглед на изток. В този филм той играе антагонистът – маниак Андерсън, който се занимава с лов на отчаяни и разорени хора, които биха направили всичко за да започнат живота си отново. Когато Чен се среща с Андерсън, той вече е загубил апартамента си, сметката си, приятелката си…а е на път да загуби и майка си, ако не намери пари за лечение. Андерсън предлага на нашия герой две алтернативи – или да работи до живот за да изплати заема си, или да участва в развлечение с мистериозното име „Играта на карти.“ Малко след като казва „да“ Чен се озовава в огромен златен кораб, в средата на океана с още дузини хора, натъпкани под палубата. Пред тях, Андерсън разкрива и кошмарната цел на играта – да спечелиш срещу опонента си на „Камък, ножица, хартия.“ Какво става с победителите и какво – със загубилите ще запазя за себе си. Но ви уверявам, че във втория случай удавянето е за предпочитане.

Animal World | Netflix

Този филм е невероятен и е съпроводен с постоянно напрежение. Играта на живот и смърт, показухите на богаташите, които гледат как бедните се избиват, генетичните експерименти с телата на онези, които са загубили парите си…всичко това напомня на жестоката реалност, в която живеем. Горещо препоръчвам тази японско-китайска продукция, която освен че ще ви даде едно невероятно преживяване, съдържа и много ценно послание, в което всички ние трябва да се замислим.

Ревю на Искрен Иванов

Тагове:  

Оставете отговор