Е.Б. Уайт

E_B_White

Елвин Брукс Уайт е американски писател на книги за деца, известен като създател на популярния герой Стюарт Литъл и автор на класическия детски роман “Паяжината на Шарлот”.

Уайт е роден на 11-ти юли 1899-та година в Маунт Върнън, предградие на Ню Йорк. Баща му е производител на пиана. Елвин завършва висше образование в университета “Корел”, където се сдобива с бакалавърска степен по изкуства. Започва да работи като репортер, като през 1926-та година става водещ редактор в култовото списание “Ню Йоркър”.

Първата му издадена книга през 1928-ма година е сборникът с поезия The Fox of Peapack, но големият успех идва през 1945-та година с излизането на “Стюарт Литъл”, първата му книга за деца. Идеята за този герой идва на Уайт още през 1926-та година, когато сънува “малко момче, напомнящо плъх”. Минават обаче много години, докато той успява да се накани и напише книгата. Докато работи върху нея Уайт боледува, а това го кара да претупа завършването й, поради което романът звучи фрагментарен и недовършен.

stuart little cover us

Появата на “Стюарт Литъл” е посрещната със смесени отзиви от критиката, като някои посочват недостатъците на книгата и това, че тя е повече “сбор от смешни случки”, отколкото завършена книга. Повечето читатели обаче са доволни и в крайна сметка романът става изключително успешен, като днес се счита за класика в детската литература. Добре известни са и филмите за този герой, макар те да са доста свободна интерпретация на литературния първообраз.

През 1952-ра година Уайт постига втори голям успех с “Паяжината на Шарлот”, книжка, разказваща историята на едно прасенце. Книгата е изключително успешна, дори повече от “Стюарт Литъл”, като се превръща в бетселър и продава десетки милиони бройки по цял свят. Тя бива адаптирана на филм два пъти.

През 1970-та Е.Б. Уайт пуска трета книжка за животинче, “Тромпетът на лебеда”, за птица, която става знаменитост със свирнята си. И тази история се сдобива с филмова версия.

По време на дългата си и плодотворна кариера, Е.Б. Уайт печели множество награди, включително отличието “Нюбъри” за детска литература, което печели с “Паяжината на Шарлот”, златен медал от американската академия за изкуства, президентски медал на свободата, награда “Лора Ингалс” за цялостен принос в областта на детската литература за “Стюарт Литъл” и “Паяжината на Шарлот”, национален литературен медал, приз от ПЕН обществото на Нова Англия, както и награда “Пулицър”.

Е.Б. Уайт се жени през 1929-та година за Катарин Сърджънт, от която има три деца. Почива от Алцхаймер през 1985-та година. След смъртта му има учредена литературна награда на негово име. Книгите му остават изключително популярни и се четат до ден днешен.

Представен от Александър Драганов

 

Оставете отговор