Ето Мори

Eto_Mori-1968-p1

Ето Мори е японска писателка на детско-юношески романи, носителка на множество престижни литературни награди. Тя се счита за една от най-успешните авторки в страната си.

Мори е родена в Токио през 1968-ма година. Тя завършва средното си образование в колежа за младежко образование и висше в университета “Уаседа”. Първата й книга “Ритъм” излиза през 1990-та година и за нея тя печели наградата за нов автор от “Коданша”, най-голямото издателство в Япония. Четири години по-късно Мори става носителка на наградата “Нома” за млад автор, която остава за нея заради романа си “Сираци на вселената”. През 98-ма Ето отново е с награда от “Нома” за книгата “Лунен кораб”, а през 2006-та година взима и отличието “Наоки” за “Пластмаса по вятъра”. Книгата й “Цветен” е отличена с наградата “Санкей” за детска книга и бива преведена официално на английски език (под заглавието Colorful), като три пъти бива адаптирана на филм. Може би най-големият й успех идва с поредицата Dive!!, четирите книги от която излизат между 2000 и 2002-ра година. Освен, че печели наградата “Шогакукан” за детска литература, серията бива адаптирана на манга, игрален филм, аниме, а наскоро и на игрален сериал.

Макар да представяме Мори заради интереса ни към Dive!!, с удоволствие бихме прочели и другите й книги, стига да ги намерим на английски. Очевидно е, че става дума за автор, който е явление в японската литература и бихме се зарадвали да видим нейни заглавия и на български език.

dive book 3dive book 2 shibuki

Представена от Александър Драганов

Тагове:  ,

Оставете отговор