Ерагон

Ерагон

 

Author: Eragon 16
Date: 10.07.2007

Име на героя: Ерагон
Поредица: Поредицата на Кристофър Паолини „Наследството”
Раса: Човек
Пол: Мъж
Клас: Драконов Ездач
Характер: добър
Обща Характеристика:
Коса-кафява, както на всички момчета в родния му град Карвахол, очи-тъмни, добър, жертвоготовен, инат, винаги забъркващ се в неприятности, умен.
Животопис:
Ерагон израсъл като бедно фермерско момче, живеещо в бедна ферма с братовчед си и чичо си.
Но един ден докато ловувал в Гръбнака намерил гладък, блестящ, син камък. Скоро обаче, Ерагон разбрал, че това не е камък, а яйце и то не какво да е. Драконово яйце! Вестта стигнала до ушите и на злия крал Галбаторикс, който заповядал на своя верен слуга – злия магъосник Дурза да прати най-безжалостните си войни, двамата Ра’Зак срещу момчето.
Постепенно дракона порастнал. Ерагон получил блестящ белег на ръката си и разбрал от стария разказвач на истории Бром, че е Избрания да събуди отново силите на драконовите ездачи.
Злите Ра’Зак убили чичото на Ерагон, но самия Ерагон им се измъкнал и търсещ отмъщение, тръгнал с тайнствения разказвач на истории, който се оказал и много добър войн, както и с вече порасналия му дракон, наречен Сапфира.
По-време на пътуването им Бром обучил по един доста добър и болезнен за Ерагон начин. Така младежът се превърнал за късо време в много способен боец със значителни магически сили.
Ерагон бил много умен и бързо схванал уроците на стария разказвач. Дори Бром му подарил меча Зар’Рок, принадлежал някога на клетвопрестъпника Морзан.
Двамата с Бром минали и през града Теирм, където гадателката Анджела предсказала много от бъдещето на ездача.
След това тримата пътници потеглили към Драс Леона, където се надявали най-после да се срещнат със злите Ра’Зак.
По прашния път, вече привързалия се към невръстния ездач Бром му разказал как двамата с Джеод откраднали яйцето на Сапфира и как убил Морзан – първия и последния от клетвопрестъпниците.
Но съдбата не била толкова благосклонна към пътниците.
Близо до Драс Леона Ра Зак устроили вендета на пътниците, но били прогонени от млад и загадъчен мъж на име Муртаг.
Но в това нападение Бром е смъртоносно ранен. Той споделил на Ерагон, всичко което е криел от него, като най-важното било, че самия Бром се оказал драконов ездач, чийто дракон е бил убит преди много време.
След като Бром умрял, Ерагон вече си имал нов спътник. Муртаг.
Двамата със Сапфира решили да се присъединят към Варден, но поради нещастно стеклите се обстоятелства, момчето било пленено в Гил Еад и се срещнало със злия Дурза, който бил Сянка – магьосник, обсебен от демонични духове. След като се сблъскали в един не много благосклонен за Ерагон дуел, младия ездач отново бил спасен от Муртаг.
Ерагон освободил елфката Аря, която през целия им път към Варден не се събудила. Накрая Ерагон решил да проникне в мислите й. От тях той разбрал ,че елфката се казва Аря и е упоена с отрова от злия Сянка. От тях той дори научил истинския път към Варден. По пътя Муртаг му признал, че е син на Морзан клетвопрестъпника.
Така те стигнали до хълма, където трябвало да е входа към бунтовниците, но ги нападат ургали – груби същества, някога врагове на крал Галбаторикс, но сега негова вярна потеря.
Спасени от бунтовниците Ерагон се запознал с Близнаците – двама зловещи и недружелюбни магьосници и джуджето Орин. Близнаците прочели неговите мисли ,но все пак Ерагон сполучил да запази някои за себе си. Бунтовниците затварорили Муртаг в стая, защото не му вярвали, предвид самоличността на баща му.
Ерагон и Сапфира обаче трябвало да се запознаят с водача на Варден, Аджихад.
След това двамата със Сапфира благословили едно малко сираче, акт, който в последствие се оказал с решаващо значение. Ерагон се срещнал с краля на джуджетата Хротгар.
Той тренирал с близнаците, а след това и с въстановилата се вече Аря. Запознал се и с дъщерята на Хротгар-Насуада.
И ето ,че е време за голямата битка. Хиляди огромни Кул (порода особено едри ургали) се изсипали на бойното поле като черен рояк. Варден били пред поражение, докато Ерагон не се изправил срещу Сянката. В последния миг, когато злия магъосник вече бил на път да довърши младия си съперник, след като го бил разсякъл в гърба, Аря и Сапфира чупят успели да заслепят Сянката и Ерагон използвал този момент, за да намука злодея в сърцето.
В съня си след битката Ерагон сънувал Сакатия, който е цял и той му казал да отиде в града на Елфите – Елесмера. Ерагон решил да направи това…
След като Ерагон и Сапфира спасили бунтовниците, дошло време ездачът да поеме по своя път към Елесмера, за да изкара своето обучение и да се запознае със Сакатия, който е цял. Преди това обаче Аджихад бил погубени от изненадващо нападнали ургали, а Муртаг и Близнаците били отвречени. Въпреки мъката си обаче, Ерагон трябвало да тръгне на път към Елесмера и една сутрин той, Сапфира, Аря и джуджето Орин потеглили.
Ерагон станал член на джуджешкия клан Другримст Игнетум, който му дал много привилегии от джуджетата. По пътя си той минал през различни препятствия, докато най-накрая стигнал до красивия елфически град Елесмера.
Там той разбрал, че Аря всъщност е дъщеря на кралицата Исланзади. Тя вдигнала пир в негова и на Сапфира чест.
Настанало време младежът да се срещне със Сакатия, който е цял. Ерагон, разбрал, че сакатия е един древен и мъдър елф, също драконов ездач. Истинското му име било Оромис, а това на дракона му Глаедр. Глаедр щял да учи Сапфира как да лети по-бързо, как да се справя с врага по-лесно и как да контролира пламъка си.
Оромис пък трябвало да научи Ерагон на най-важните уроци. Как да проявява търпение, как да контролира силата си и да извлича такава от околната природа. С една дума, как да използва магията си.
Армията на Галбаторикс обаче настъпила все по-бързо и упорито към укрепленията на Варден.
Въпреки че, Ерагон още не бил довършил обучението си, настанало време отново да тръгне на рат. Оромис разрешил това, но при едно условие – да се върне, когато приключи с битката.
Уверени в себе си Ерагон и Сапфира потеглили към укрепленията, които вече били нападани от огромните армии.
Той се бил рамо до рамо с джуджетата и дори с ургалите минали, вече на страната на добрите, освободени от омайното заклинание на ужасния Дурза. Въпреки всичко, кралят на джуджетата Хротгар бил погубен в тази битка от неизвестен трети ездач, появил се на бойното поле на страната на Империята.
Ерагон трябвало да разбере кой е той. Двамата със Сапфира се извисили към него и настанала ужасна битка. Ездачът бил много по-силен от Ерагон, а накрая и му разкрил горчивата истина. Ездачът бил неговия вече бивш приятел Муртаг, който, принуден да се закълне във вярност на злия крал Галбаторикс, трябвало да служи на Империята до сетния си миг.
Ерагон разбрал и още една шокираща истина. Той бил по-малък брат на Муртаг и син на Морзан-клетвопрестъпника. Въпреки, че Варден победили в битката , а Муртаг не погубил Ерагон, младия ездач бил покварен от тази истина. Също така открил от братовчед си Роран, че по-голямата част от родния Карвахол е опустошена от злите Ра Зак Именно с помощта на Роран, пристигнал на бойното поле обаче Варден победили.
Но това е пирова победа. Защото сега последната битка наближава, а срещу Ерагон вече има двама ездачи на Империята – Муртаг и Краля, като и двамата са много по-силни от него…
Цитати:
It’s overwhelming. I feel as if I am living in an illusion, a dream where all things are possible. Amazing things do happen, I know, but always to someone else, always in some far-off place and time.

That’s the problem! I’ve been choosing male names. You are a she! – към малката Сапфира

I’m the rider, and I say we go!

Up to the sky. To live or to die!

Aww… It’s not so bad up here.

Оставете отговор