Епично ревю на Сказанията!

skazaniq-book

Всеки автор се радва, когато попадне на хубаво ревю за книгата си, още повече, когато е написано с внимание и от човек, заслужаващ уважение както като писател, така и като експерт, какъвто е случая с Иван Величков от клуб “Стругацки”! Ето какво е споделил той за сборника “Сказания за Ледената планина” в Goodreads:

“На фона на станалите модерни последните години тухларници с безброй трупове и кървища във високото фентъзи, писателите някак зарязаха класическата дуалистична рамка с героични приключения и праволинейни герои. Щастлив съм, че попаднах на книга, която носталгично ме върна в ученическите години със своите светли и чисти герои, зли и покварени злодей и огромно количество тупаници и приключения. Още по-доволен съм, че въпросната книга е от български автор и то приятел и съмишленик.”

Иван има някои забележки, поради които поставя оценка от 4/5, но за сметка на това пише прекрасни неща за злодеите ми:

“Тук искам да вметна защо книгата ме впечатли толкова. А е просто – злодеите, злодеите, злодеите. С напредването на повествованието антагонистите излизат от архетипа и се превръщат в нещо не дуалистично, странно и опасно. Ако в „Елфът от планината” имаме стандартни вечно търсещи отмъщение типажи, то Лихварят във втория разказ е толкова жив, че успява да прескочи предателския библейски архетип и само волята на автора го спира в рамките му. Това го прави пълнокръвен, мотивиран и дори малко достоен за съжаление. Пилигримите на черното начало от „Водопадът на зората” обаче , са това което ме спечели като фен на Драганов. Древни, гнусни, надхвърлящи представите за добро и зло, владеещи невероятни сили и движени от нечовешка мотивация, те успяват да разбият дуалистичното клише и да превърнат светлата приказка в нещо за което всеки фен на тъмното фентъзи може да мечтае. На два три пъти успяха да ми докарат така приятните ледени тръпки по гърба и многоминутно взиране в по-мрачните ъгли на стаята. Просто по Лъвкрафтовски епични.”

Цялото ревю четете ТУК, а премиерата на втората част, “Черната корона”, очаквайте тази събота от 19.30ч в Книжен Център “Славейков”!

Оставете отговор