Енио Мориконе

Ennio_Morricone_Cannes_2007

В един сериозен разговор за най-великите композитори на филмова музика няма как да не изскочи името на италианеца Енио Мориконе, изключителен майстор, известен със своите над 570 саундтрака.

Мориконе е роден на 10-ти ноември 1928-ма година в град Рим. Баща му бил професионален тромпетист, а майка му се занимавала с текстил. Като ученик Мориконе се запознава със Серджо Леоне, бъдещ режисьор, по чиито филми прави някои от най-забележителните си композиции.

Занимава се с музика от дете и на шест създава първите си авторски произведения. Първоначално интересът му е насочен към класическата музика, после започва да озвучава вечерни радиопредавания, а оттам бива привлечен и в киното. Въпреки това той създава музиката и на множество песни.

Първите произведения на Мориконе от 50-те години са на италиански филми, най-често комедии. Той запазва интереса си към този жанр и занапред, но си печели безсмъртна слава с композициите си по уестърни, най-вече тези, направени от добрия му приятел Серджо Леоне. Сред тях личат имената на филми като “За шепа долари”, “За няколко долара повече”, “Добрият, лошият и злият”. Саундтракът на последния филм се отличава с тема, която се счита за една от най-култовите в историята на киното.

През 1968-ма със саундтрак на Мориконе излиза филма “Имало едно време на Запад”, считан от мнозина за най-великия уестърн на всички времена и един от най-добре направените филми изобщо. С участието на Чарлз Бронсън, Хенри Фонда и Клаудия Кардинале, този епичен шедьовър е изключително запомнящ и с музиката на Енио Мориконе, особено прословутата тема на човека с хармониката, незабравима композиция направила кулминацията на филма незабравима.

През 1981-ва година Мориконе прави още един незабравим саундтрак, на филма “Професионалистът” с участието на невероятния френски актьор Жан-Пол Белмондо. Изключително силен и драматичен трилър за трагичната история на таен агент, предаден от собствената си държава, този филм разтърсва и с музиката си, способна да просълзи и камък.

Мориконе прави музиката и на някои от най-добрите гангстерски филми в историята, като сред тях са епоса “Имало едно време в Америка” на Серджо Леоне, шедьовър с участието на Робърт де Ниро и Джеймс Уудс, според някой по-добър дори от “Кръстника”, хита на Брайън де Палма “Недосегаемите” с Кевин Костнър и Шон Конъри, както и култовия италиански сериал “Октопод” с Микеле Плачидо и Ремо Джироне, страховита история за мафията, звучала ужасяващо актуално и в България през 90-те години на миналия век.

Сравнително по-малко хора знаят, че Енио Мориконе е важно име в историята на хорър филмите. Негови композиции озвучават някои от най-култовите италиански хитове в жанра, сред които продукции от майстора на жанра Дарио Ардженто. Неговата музика е единственото сполучливо нещо във втората част от поредицата “Заклинателят” на Джон Бурман, а върхът му в ужасите идва през 1982-ра година, когато записва музиката на класиката “Нещото” от Джон Карпентър.

През 1986-та година излиза изключително силният филм “Мисията”, тежка драма за покръстването на Южна Америка, а Мориконе твори почти до края на живота си, като през 2015-та с негова музика излиза “Омразната осморка” на Куентин Тарантино. За нея майсторът печели и Оскар, втори след почетна статуетка за цялостното му творчество. Неговите творби са послужили за вдъхновение на безброй музиканти, включително групата “Металика” и колегата му композитор Ханс Цимер.

В личния си живот Мориконе винаги е предпочитал живота в Италия пред този в Холивуд. През 1956-та година се жени за Мария Травия, с която остава заедно през целия си живот. Двамата имат четири деца. В личния си живот Енио е страстен играч на шах, като се среща с някой от най-големите шампиони на тази игра като Анатолий Карпов и Борис Спаски. Вярващ християнин е, но политически е по-скоро левичар. Почива на 6-ти юли 2020-та година след падане. По това време е на 91 години.

Енио Мориконе е гениален композитор, може би най-великият в историята на филмовата музика, легендарен творец, който заслужава винаги да бъде помнен. Поклон пред светлата му памет!

ennio-morricone

Представен от Александър Драганов

Тагове:  

Оставете отговор