Ема Тами

emma tammi

Ема Тами е американски режисьор. Тя е известна на фендъма у нас като първата жена, спечелила наградата на Цитаделата за Филм на годината, нещо, което направи на последните ни награди с филма “Нощна смяна във Фреди”.

Тами е родена на 26-ти февруари 1982-ра година в щата Кънектикът. Израства в Ню Йорк, а от родителите си актьори наследява любовта към киното. Завършва университета “Уеслеян”, става чирак на режисьора Робърт Олтмън, който цитира като влияние за кариерата си. Като млада е работила и като актриса, имала е участие в поредицата “Закон и Ред”.

През 2014-та Ема прави дебюта си като режисьор заедно с Алекс Кълън, като двамата заснемат документалния филм Fair Chase. През 2016-та Ема заснема филм за скандалните президентски избори, спечелени от Доналд Тръмп заедно с Хенри Джейкъбсън.

into the dark

Самостоятелен дебют Тами прави през 2018-та година с филма на ужасите The Wind, пренасящ зрителя в началото на 19-ти век. Това белязва кариерата и занапред, като тя натрупва популярност с работата по поредицата Into the Dark, като заснема два телевизионни филма за нея и се утвърждава като титуляр на продуцентската къща “Блумхаус”.

През 2023-та година Ема Тами постига най-големият успех в кариерата си, като режисира “Нощна смяна във Фреди”, екранизация по едноименната поредица игри на писателя Скот Коутън. Ема наследява на този пост легендарния Крис Кълъмбъс, който първоначално е трябвало да заснеме адаптацията. “Нощна смяна във Фреди” се превръща в най-успешният филм в историята на “Блумхаус”. Сега Тами работи усилено по продължението, което очакваме най-рано догодина. Желаем й успех!

five nights

Представена от Александър Драганов

Оставете отговор