“Еления” и “Тамули”

“Еления” и “Тамули”
Aвтор: Sparhawk

Дейвид Едингс е един от класическите майстори на жанра “фентъзи”. У нас той е познат главно с величествените си поредици “Белгариад” и “Малореон”. За съжаление обаче, другата му голяма поредица остава засега почти непозната за родния читател, тъй като от нея е издаден “Диамантения Трон”.
Става дума за могъщото сказание за рицаря Спархоук, състоящо се от две трилогии:

 

The Elenium:

The Diamond Throne

 

Класически роман за жанра “фентъзи”, “Диамантения Трон” е отлично четиво, което ще се хареса както на почитателите на “Белгариад”, така и на фенове, които досега не са чели нищо от автора.
Историята ни запознава със сър Спархоук – стар, леко лукав рицар, който се завръща в родния си град Кимура, след 10 годишно изгнание в пустините на Рендор. Но кралството Еления не е такова, каквото го е оставил…
Младата кралица Елана е отровена, а живота и се поддържа в странен диамантен блок, създаден от древната магьосница Сефрения. В това време лукавия епископ Аниас дърпа конците на властта чрез своята марионетка, регента Лихеас.
За да спаси Елана, Спархоук трябва да отрие лек в рамките на една година – а всяко забавяне коства много… С приятелите си рицарят ще трябва да се справи не само с Аниас и неговите интриги, но и със свръхестествените слуги на древен зъл бог…
Пълна с хумор, загадки и магия, “Диамантения Трон” е брилянтна фентъзи книга, която ще ви сблъска с някои от най-симпатичните герои, за които някога сте чели. Великолепно!

 

The Ruby Knight

В “Рубинения Рицар”, втората книга от сагата “Еления”, битката за живота на кралица Елана продължава!
Спархоук и приятелите му са разкрили, че само Белиомът – древен могъщ сапфир, обладаващ колосална магическа мощ, плашеща самите богове – може да спаси законната владетелка, отровена от подлия Аниас.
Скъпоценния камък обаче е изгубен от векове, а Спархоук ще трябва не просто да го намери за броени месеци – но и да изпревари и надхитри трола-джудже Гуериг, изковал сапфира преди много, много години и да оцелее в гонитбата с отвратителен демон, пратен от злокобния бог Азаш…
Втората книга от поредицата е феноменално добра, надграждаща “Диамантения Трон” и държаща читателя в напрежение, карайки го трескаво да прелиства страниците.

The Sapphire Rose

“Сапфирената Роза” е триумфалния завършек на трилогията “Еления”, роман достигащ нечувани висоти като епика, размах и магия и едновременно с това, разказан в традиционния топъл и изпълнен с гъделичкащ хумор стил на Дейвид Едингс.
Спархоук е намерил Белиома, а с това и спасението на кралица Елана е гарантирано. Войната обаче далеч не е свършила. С помощта на своите земни слуги – лукавия епископ Аниас, рицаря-предател Мартел и императора на Земох Ота злокобния бог Азаш се домогва до абсолютната власт над света.
За да го спре, Спархоук ще трябва да задейства силата на Сапфирената Роза – древния камък на силата, което може да доведе до унищожението на света!
Великолепна книга, спираща дъха с майсторството си. За щастие, има още…

The Tamuli :

Domes of Fire

 

Ново начало за историята на един от най-обичаните фентъзи герои на всички времена – рицаря Спархоук!
Тамулската империя е съборена на колене. Странни призраци и чудовища извират от забравеното минало, заплашващи самата подредба на света. Кой стои зад това? Дали не са забравените богове на тролите?
Само един човек може да открие – Спархоук, героят, сразил злокобния Азаш…
Чрез изпълнената с хумор и вълшебства “Куполи от Огън” Дейвид Едингс майсторски разширява света си, обещавайки ново грандиозно приключение.

 

The Shining Ones

 Преди години богиня Афраел скрила Белиома на дъното на морето, та никога вече да не изкушава хора и богове.
Сега обаче силата му отново е нужна, след като Сърджън, жестоко божество на примитивен народ, пожелава света за себе си. Неговите чудовища, вдигнати от миналото, носят хаос и разрушения, а най-страшни са Сияйните хора, чиито допир носи смърт.
Така Спархоук отново ще трябва да призове унищожителната мощ на Сапфирената Роза…
Пълен с неочаквани обрати, “Сияйните” е фентъзи-роман от най-висока класа, подготвящ читателя за бляскавия финал на “Тамули”.

The Hidden City

Спархоук е спечелил битката на бойното поле, но победата му става безмислена след като подлите слуги на Сърджън отвличат кралица Елана.
Но това не е всичко… злия бог е призовал Клаел, вечното зло, пред което самия той е нищо. Само Белиомът може да се справи с тази нова заплаха, докато Спархоук е принуден сам да посрещне Сърджън в битка на живот и смърт…
Зашеметяващ завършек на сагата за Спархоук. Величествена, магична, нежна и героична, “Скрития Град” е невероятна книга, която ще заплени всеки истински фентъзи-фен.

Оставете отговор