Елементали

Елементали


Author: D\’drak
Date: 16.10.2007

Елементал (elemental) е митологично същество, появило се за първи път във философско-алхичните трудове на Paracelsus. Традиционно те са четири вида: земни (тогава определени като “гноми”), водни (оndines или undines), въздушни (Sylph-и) и огнени (най-накрая нещо познато, това са добрите стари саламандъри). В по-късен етап са “открити” и други видове, като името и способностите им зависи от предмета или средата, чиито дух и воля представляват. Освен а алхимията, техните имена се споменават често и във фолклора да много страни, включително и в нашия собствен. Изключение са Sylph-ите, поне аз не ги бях чувал преди да потърся информация за тях.

Основната идея на елементалите е, че те трябва да представляват живото в нежив предмет. Те са душата му и негов пазител. Разбира се, елементала на една буйна река ще има много повече мощ, отколкото този на огънчето в градски фенер. Елементалите обаче не си поставят за цел да търсят власт или увеличаване на силата си, тяхната задача е да намерят перфектния баланс. В много разкази мощни магове вдигат елементали за да се бият за тях. Това винаги крие рискове, тъй като в повечето случаи природната сила си иска своето накрая. Любимата ми представа за елемент е тази в мангата Берсерк (не присъства в анимето по темата). Там малка вещица привиква силата на морето за да помогне в битка, водеща се край пристанище. Стихията обаче е трудноконтролируема и търси възможно най-много жертви. В друг момент обаче е привикан елементала на запалена къща, който лесно се подчинява. В други творби съм виждал да се предлага на елементал да вземе всички жертви за себе си, стига да успее да спечели битка за мага, който го е призовал. Представата за елементали често се изменя в различни форми: ентите могат да бъдат наречени елеменали на гората, например.

Идеята за елементалите е много интересна и сега, когато вулканите издърпват хората назад от дивите планини или морска бурия прекъсва път за транспорт на петрол. Снежните бури или ураганите също ни навяват идеята за пазителите на баланса в природата.

 

Оставете отговор