Елантрис

elantris

Ревю на Ивета Станиславова

Имам „Елантрис” от Брандън Сандерсън от доста време в библиотеката си и нямам идея защо чаках толкова докато я започна. Тя е самостоятелна, не е тухла и е от тези книги, които стоят сами отворени без това да ги наранява. Страхотна! Единственото, което мога да кажа като причина да беше на изчакване в библиотеката е, че е разновидност на класическото фентъзи, а аз бях на различна вълна от доста време.
Арелон е държава управлявана от един единствен град, населяван от Богове. Елантрис е бил град на магията, в който са живеели толкова могъщи магьосници, че са били считани за равни на боговете. Всеки може да стане елантрисец – просто една сутрин се събуждаш и през нощта силата се е отключила за теб. Преобразяването е както вътре в човека, така и във външността му – сияеща кожа и сребърна коса са първите белези. Силата да плетеш магически руни с ръце и да им вдъхваш живот е най-ценното, което получава всеки елантрисец. И така до преди 10 години когато се случва Раод. Необяснимото събитие се случва само за един миг и унищожава цялото великолепие на града и неговите жители, превръщайки хора и сгради в развалина. От тогава да се събудиш елантрисец е равно на смърт.
След Раод в страната настава хаос. Хората, които не са били доволни от управлението на Елантрис взимат нещата в свои ръце. Това са членовете на потисканата досега търговска класа. В размирното време най-богатия търговец, мъж на име Ядон, завзема трона и се обявява за крал на Арелон. Той успява да стабилизира страната на основата на парите. Благородническите титли се продават, а хората от работническата класа са превърнати в крепостни селяни. Но кралство, в което управлява размера на богатството няма как да има стабилност, още повече когато е изправено пред нарастващата заплаха от религиозната империя Фьорден.
Най-доброто решение за Арелон е съюз с единственото друго кралство, което не е част от империята, Теод. Политически брак между единствения наследник на Арелонския трон принц Раоден и Теодската принцесата Сарене е най-доброто решение за двата народа. Всичко се нарежда докато една седмица преди сватбата принца става елантрисец. Той бива затворен в рушащия се град, оставен на съдбата си и обявен за мъртъв.
Принцеса Сарене пристига в Арелон седмица преди сватбата си с надеждата да опознае поне малко бъдещия си съпруг. Посреща я новината за неговото погребение. Брачния договор обаче е обвързваш и в смъртта – тя се счита за омъжена и е задължена да остане в Арелон ако иска съюза между двете страни за просъществува. Така тя остава сама в непознат двор на крал женомразец, който води страната си към гибел.
Хратен е религиозен водач от най-високо ниво в империя Фьорден. Той пристига в Арелон по същото време, по което и принцеса Сарене, но със съвсем друга мисия. Изпратен е в страната със задача директно от императора. Той има три месеца да покръсти народа на Арелон в своята вяра или войските на империята ще нахлуят и ще сравнят всичко със земята. Хратен се настанява в града и бързо набира популярност сред по-малките благородници. Те се надяват на смяна на властта и добрите им отношения с религиозния водач могат да им послужат за издигане в йерархията за в бъдеще.
Книгата е много динамична. Не съм си помисляла, че мога да кажа това за фентъзи в стила на големите поредици, но е факт. Това, че е само една, а не първа от няколко, играе много ключова роля. Автора не се размотава излишно, няма твърде подробни описания и действието върви. Много ми харесаха героите. Завършени са образите не само на тримата основни, но и на страничните персонажи. Така и основните стават по-пълнокръвни. Усещат се както техните характери така и това как ги възприемат хората около тях. Имаше много обрати и нещата, които се случваха бяха далеч от очаквани, което много ми хареса.
Определено слагам Брандън Сандерсън в моя личен топ пет от автори и твърдо заявявам, че го смятам за най-добрия съвременен автор. Вече четох няколко негови книги все в различни стилове и съм изключително доволна. Елантрис е точно това, което търся от една книга – събран сюжет, живи герои и завладяваща история. Определено беше истинско удоволствие да я прочета и вече знам, че съм заклет фен на Сандерсън!

Оставете отговор