Едуард Елрик

edward-elric-965

Eдуард Елрик е главният герой в поредицата от манга комикси “Железният алхимик” на Хирому Аракава, която е адаптирана в два големи аниме сериала и нов игрален филм. Той е озвучаван от Роми Парк на японски и от Вик Минона на английски, а в игралния филм ролята му се изпълнява от Риосуке Ямада.

Едуард Елрик е син на алхимика Хохенхайм и Триша Елрик. Баща му напуска семейството, когато той е още малък, а Триша почива преждевременно. Съсипан от скръб, Едуард започва да учи алхимия при сенсей Изуми заедно с малкия си брат Алфонс. Двамата имат греховно и опасно желание – да осъществят човешка трансмутация, с която да възкресят майка си, нещо, което е строго забранено в света, който обитават, място, където алхимията се е превърнала в господстваща форма на науката с върховен принцип, че за да получиш нещо, трябва да дадеш друго, което е еквивалентно като стойност в замяна. Опитът да възкресят Триша е неуспешен, а цената, която плащат е опустошителна – Алфонс губи тялото си, а Едуард успява да спаси душата му като я приковава с алхимичен кървав печат към старинна броня. За да постигне това, младият алхимик жертва ръката и крака си, които по-късно са заменени с кибернетични протези (automail) от семейните приятели Пинако и Уинри.

Edward_elric_render_by_debbiichan-d5upvwr

Смазан от провала си, Едуард е решен да върне тялото на брат си и затова кандидатства за работа като държавен алхимик на Аместрия, военнизирана империя, която съществува в конфликти с други народи, процес, който търпи все по-голяма интензивност по време на управлението на крал Брадли, обявен за фюрер от армията. Едуард смята да използва работата си, за да проучи тайната на Философския камък, митичен артефакт, който според легендите прави възможна алхимията без да изисква нещо еквивалентно в замяна. Едуард почти винаги пътува с брат си Алфонс, но по време на пътешествията си среща нови приятели, като алхимиците Рой Мустанг и Алекс Армстронг, както и сърдечния майор Хюз. За съжаление Едуард се среща и с изключително опасни противници, като серийния убиец Бари Касапина, белязания Скар, заклел се да избие всички алхимици и Шоу Тъкър, луд алимик, трансформирал собствената си дъщеря в чудовище. Най-смъртоносни обаче са Хомункулите, изкуствени човешки същества, които търсят Философския камък по свой си причини. По време на изследванията си Едуард и брат му ще открият истината за този митичен предмет и смъртоносната тайна, която се крие зад него…

Edward_Elric

Понеже оригиналните комикси за Едуард са писани между 2001-ва и 2010-та година, авторката Хирому Аракава моли сценаристите на оригиналното аниме от 2003-та да напишат собствен оригинален финал на поредицата, докато нейният авторски е екранизиран в римейка “Братство”. Поради това детайлите на конфликта, в който Едуард влиза се различават сериозно един от друг, като в първоначалната версия на историята той се изправя срещу Данте, учителката на Изуми, която е още по-вещ алхимик и е познавала баща му Хохенхайм. В римейка основен противник на Едо е Хомункул, наричан Бащата, който също е свързан с Хохенхайм и е негов двойник. Общото е, че и в двата случая след много битки, за които плаща тежка цена Едуард успява да спаси както родния си свят, така и брат си Алфонс. Трябва да се отбележи, че въпреки някои доста тежки сцени, римейкът “Братство” е по-ведрата и оптимистична история, докато оригиналът има по-мрачен и меланхоличен тон, като е въпрос на лични предпочитания коя от двете истории е по-качествена – и двете анимета имат множество награди и отличия както от публиката, така и от критиката.

edward elric

Едуард Елрик е един от най-популярните и обичани аниме герои, така както “Железният алхимик” е една от най-уважаваните поредици в историята. Причината за това се крие в интересните контрасти на характера му, които срещат холеричен темперамент и болезнена чувствителност на суетна тема като ниския му ръст с изключителна жертвоготовност и дълбоко чувство за вина, което Едуард изпитва за случилото се с брат му Алфонс. Макар често да се изправя срещу страховити противници, Едуард никога не губи надежда, че може да спаси Ал, нито пък изоставя приятелите си. Веднъж влязъл в битка, Едуард е страховит противник, който владее могъща алхимия, позволяваща му да контролира металите (оттам и титлата му на Железен алхимик) и я съчетава с майсторско владеене на бойните изкуства и невероятна издръжливост, предадена му от сенсей Изуми.

Едуард Елрик е едновременно трогателен и епичен персонаж, с основание превърнал се в един от най-великите аниме герои в историята!

edo live action

Оставете отговор