Еди Редмейн

eddie redmayne

Еди Редмейн е известен актьор и модел, носител на множество награди, сред които “Оскар” и Орден на британската империя. На фентъзи феновете той е най-известен като магьосника Нют Скамандър от поредицата “Фантастични животни”.

Еди е роден на 6-ти януари 1982-ра година в Уестминстър, Лондон, а родителите му се занимават с бизнес. Завършва средно образование в престижния колеж “Итън”, а висше в Кеймбридж, където специализира история на изкуствата. Започва да играе в театъра от 2002-ра година, като печели награди “Лорънс Оливие”, до ден днешен играе на сцена. Първото му участие на екран е още от 1998-ма година в телевизията, но по-сериозно се ангажирав началото на новия век, когато пробива и в киното. От 2008-ма се изявява и като модел, имал е общи сесии както с Алекс Петифър, така и с Кара Делевин.

eddie hawking

През 2012-та година Редмейн участва в мюзикъла “Клетниците”, а през 2014-та постига огромен успех влизайки в ролята на гениалния учен Стивън Хокинг в “Теория на всичко”. За това си изпълнение Еди печели награда “Оскар” за най-добър актьор от американската академия за филмово изкуство, преди това взима и “Златен глобус”, както и награда от британските филмови критици (BAFTA). Година по-късно Редмейн печели номинация и за ролята на трансджендър в “Момичето от Дания”, но не успява да дублира наградата. Еди взима участие и в научнофантастичния епос “Пътят на Юпитер”, направен от семейство Уашовски.

eddie jupiter

През 2016-та година Еди Редмейн се появява в ролята на Нют Скамандър, новия главен герой в магическия свят на Дж.К. Роулинг от поредицата “Фантастични животни”. Той прави впечатление като по-нетрадиционен положителен образ, привидно стеснителен и неуверен, но с голяма вътрешна сила. Редмейн се появява отново в образа на Скамандър през 2018-та за “Престъпленията на Гринделвалд” и по-рано тази година в “Тайните на Дъмбълдор”. Макар тази поредица да не постига популярността на “Хари Потър”, почитателите на Роулинг оценяват умението му да пресъздаде добре един магьосник от “Хафълпаф”, който е много различен протагонист от онзи, изигран от Даниел Радклиф в оригиналната поредица.

newt what

Редмейн си натрупа черни точки пред феновете, когато първоначално се присъдени към заклеймяването на Дж.К. от транс активистите след признаването от нейна страна на биологичния пол, след това обаче той заяви, че е неприемливо тя да бъде заплашвана онлайн, нещо, което за съжаление не бе разпространено от медиите по същия начин, но ние го оценяваме.

В личния си живот Еди Редмейн е щастливо женен за Хана Багшоу от 2014-та година, като двамата имат две деца, Айрис и Люк. От 2015-та носи Орден на Британската империя за актьорските си постижения.

Еди Редмейн е безспорно един от най-талантливите артисти на своето поколение и му стискаме палци да се завърне в ролята на Нют за още филми от поредицата “Фантастични животни”.

newt wand

Представен от Александър Драганов

 

Оставете отговор