“Егмонт” пускат “Икабог” безплатно и на български

the ickabog

На 18 август (вторник) българската версия на авторската приказка „Икабог“ от световноизвестната писателка Дж. К. Роулинг ще се появи на уебсайта на издателство „Егмонт“, което издава книгите ѝ за деца у нас.

Дж. К. Роулинг написва „Икабог“ преди повече от десет години като приказка, която чете преди сън на собствените си деца. В актуалните условия на ограничени възможности за придвижване и забавление поради разпространението на вируса Ковид-19 писателката решава да сподели тази семейна ценност, с което да подпомогне както децата по света, родителите и възпитателите им, така и борбата с пандемията.

Публикуването на цялата история ще се случи поетапно, като първите две глави от „Икабог“, в превод на Красимира Абаджиева, ще се появят на сайта във вторник, 18 август, а всеки делничен ден до 2 октомври историята ще продължава с публикуване на нови части. Историята ще бъде достъпна за четене до 9-ти октомври, а през ноември ще излезе и печатно издание. Благодарение на магьосниците от “Егмонт”, България е една от малкото държави, където книгата ще излезе премиерно, едновременно с англоезичното издание.

Написана с идеята да се чете на глас, приказката „Икабог“ представлява напълно самостоятелна история, необвързана с други творби на английската писателка. Действието се развива във въображаем свят, като Дж. К. Роулинг се обръща към темите, които я вълнуват в творчеството ѝ – история за храбростта, приятелството, истината, загубите и изпитанията, през които преминаваме.

Най-вълнуващата част и от българското преживяване „Икабог“ е, че българските деца също са поканени да нарисуват сцени от приказката на Дж. К. Роулинг, като илюстрациите им ще бъдат включени в българското издание на новата ѝ книга. Организатор на българския конкурс за илюстрация „Икабог“ е издателство „Егмонт“, като ще бъдат избрани 34 детски рисунки – българската селекция към творбите на деца по света, илюстрирали националните издания на „Икабог“.

В България родителите и настойниците на деца на възраст от 7 до 13 г., които желаят рисунката на детето им да се превърне в част от новата книга на Дж. К. Роулинг, могат да прочетат условията на конкурса и подадат заявка за участие на българската уебстраница на „Икабог“, също от вторник, 18 август, когато формулярът ще бъде активиран (след 12,00 ч.). Конкурсът за илюстрация ще продължи до 9 октомври, като за участие е необходимо да се запознаете с правилата и механизма му на сайта на организатора.

Българската страница на „Икабог“: www.egmontbulgaria.com/theickabogstory

Ревю от “Цитаделата” на новата книга от Дж.К. Роулинг:  https://citadelata.com/the-ickabog/

Оставете отговор