“Егмонт” получи награда за кориците на Любен Зидаров

hp zidarov covers

Издателство “Егмонт” получи награда “Златен лъв” от Асоциация “Българска Книга” за кориците на “Хари Потър”, направени от художника Любен Зидаров. Наградата се връчва за “майсторския и нетривиален подход към оформлението”.

Любен Зидаров е един от най-известните български художници на детски илюстрации, като в биографията му може да се види, че е работил по автори като Марк Твен, Карл Май и Ханс Кристиян Андерсен. Кориците на “Хари Потър” предизвикаха много реакции, като експертите ги похвалиха, но много фенове останаха недоволни. Появи се и интервю, в което Зидаров уж казва, че е чел само първата книга от поредицата и не я намира за нещо гениално. По-късно обаче художникът отрече да е казвал подобно нещо пред блог “Мъгълофобия” (Daily Potter), където сподели, че “Дж. К. Роулинг успя майсторски да ме въведе в един колоритно обрисуван чудноват и същевремeнно реален фантастичен свят” и заяви, че е изчел цялата поредица с лупа, като любима книга му е “Хари Потър и Нечистокръвния принц”. Това съвпада и с думите на колегата му Петър Станимиров, който каза, че колегата му Зидаров се е вълнувал като “студент” от работата по книгите на Дж.К. Роулинг. Така тази награда идва като заслужено и трудно спечелено признание за сърцата работа.

Награда от АБК спечели и ИК “Ентусиаст” за “Непознатото дете” от Е.Т.А. Хофман, а много теми за размисъл остават пред ИК “Византия”, взели Антинаграда за ужасния “превод” на вечния български роман “Под игото” на Иван Вазов, в който красивият език на автора е променен до неузнаваемост, а критикът Силвия Недкова се оплака, че отваряйки кориците на това издание, се е озовала “в ада”.

Тагове:  

Оставете отговор