“Дюн 2” удвои бокс-офиса на първия филм

feyd vs paul

Вторият филм от поредицата “Дюн” на Дени Вилньов удвои резултата на първия филм, поне ако съдим по данните от премиерния уикенд на суперпродукцията, излязла по кината миналия петък. В България “Дюн 2” събира повече от половин милион лева, резултат, свидетелстващ, че сагата по романите на Франк Хърбърт се е изстреляла в стратосферата на най-известните фентъзи саги като “Властелинът на пръстените” и “Междузвездни войни”. В САЩ филмът печели 80 милиона долара, два пъти повече първия уикенд на предшественика си, макар затова роля да играе и фактът, че “Дюн 2” този път излиза само на голям екран, а не паралелно и в Интернет, тъй като факторът ковид-19 вече не играе роля. Общо за света “Дюн 2” е спечелил 189 милиона долара от излизането си досега. Първата част има общо 400, но този резултат би трябвало да бъде подобрен и с това да гарантира появата на трети филм – “Месията на Дюн”.

В Цитаделата все още не можем да смогнем да напишем ревю заради служебни ангажименти на рецензентите, но двама души от екипа вече видяха продукцията, като отзивите им са провитоположни. За Васил Мирчев-младши филмът е уникално хубав, с лека неточност при кацането на финала, докато Петя Иванова, макар да е очарована от визията, е очаквала повече. При всички положения обаче никой няма забележки нито по играта на красавеца Тимъти Шаламе, изпълняващ ролята на Пол Атреидски, нито по тази на Остин Бътлър, влизащ в ролята на опонента му Фейд Рота.

Холивуд отчаяно имаше нужда от това “Дюн 2” да е успешен, за да сложи край на серията от високобюджетни провали като “Капитан Марвел 2” и “Мадам Уеб”, станали най-слабите филми на “Марвел” в историята на сагата от 21-ви век. Това може би дава знак, че публиката има нужда от класически епоси с архетипни величави персонажи, а не пошли злободневни комедийки с ефекти. Дано това нейно послание бъде интегрирано от продуцентите и видим повече филми като “Дюн 2” на голям екран скоро!

Тагове:  ,

Оставете отговор