“Дюн” е първи в бокс-офиса на САЩ

Kiss Dune

Новият филм по “Дюн”, дело на режисьора Дени Вилньов, спечели 40 млн долара приходи при дебюта си в САЩ и оглави бокс-офиса в Северна Америка, резултат, който със сигурност ще успокои много от феновете на поредицата, опасяващи се от касов провал. Заедно с приходите от останалия свят, “Дюн”, който е по кината в някои държава вечи няколко седмици, има глобални резултати от 220 милиона долара. Този резултат е донякъде компрометиран от това, че филмът изтече в Интернет, както и от пандемията на коронавируса, която упорито отказва да стихне.

Резултатът е най-добър в кариерата на Дени Вилньов и най-висок за “Уорнър” откакто започнаха да съчетават заглавията си по кината с излизане в HBO Max. В същото време той е най-ниският спрямо останалите хитове на месец октомври (новият “Хелоуин” спечели 49 милиона преди седмица, “Смъртта може да почака” за Джеймс Бонд 55 преди две и втория “Венъм” над 90 преди три), а бюджетът му е 250 милиона, така че би било пресилено да се говори за исторически триумф.

Трябва да се каже, че “Дюн” е надеждата на много фенове за нова голяма епична сага в духа на “Междузвездни войни”. Филмът е базиран по класическа книга, подобно на “Властелинът на пръстените”, направен с много пари и с големи актьори. За мнозина той е алтернатива на комиксовите хитове, за които (почти) всички можем да се съгласим, че са вече твърде много. В същото време за тези резултати, които на този етап се постигнаха, може да се каже, че хайпът беше прекален, а мненията на най-запалените фенове носят тежък елитизъм. Това, което може да се каже със сигурност е, че кинематографията и визията са на върхово ниво, романът на Франк Хърбърт се следва сравнително точно от сценария, но цената затова е много бавно темпо, което ще затормози “непосветените”. Теоретично е възможно филмът да превърне по-муден старт в успех, ако продължи да трупа със същото темпо като “Задругата на пръстена” през 2001-ва или “Аватар” през 2009-та, но това не е много вероятно. Предишният филм на Вилньов, “Блейд Рънър 2049”, съчета по подобен начин огромен хайп с нисък интерес сред масовата аудитория, просто защото проектът е за по-тесен кръг зрители.

Засега най-касовите филми за годината си остават китайски – Hi, Mom с 822 милиона и “Битката при езеро Чандзин” със 769 милиона. От актуалните западни хитове най-напред е новия Бонд с над половин милиард приходи, като той е и трети в американската класация за тази седмица с малко над 11 милиона, зад втория “Хелоуин”, който обаче изостава с около 90 милиона световни приходи (14,5 за уикенда). Вторият “Венъм”, четвърти в класацията за седмицата с 9.1 милиона, глобално е с общо 352 милиона, а като цяло от Холивуд най-силен за 2021-ва е деветият “Бързи и Яростни” със 716 милиона.

Разбира се, уговорката остава, че приходите рядко кореспондират с качеството на даден филм. Въпросът е да не се прекалява с хайпа, така че да не се отблъснат потенциално колебаещи се фенове. И за десерт, ако се появи нов феномен като “Властелинът на пръстените”, това няма да има нужда да се заявява, просто ще стане видимо с излизането на филма.

Тази година следим бокс-офиса по-откъслечно, затова бъдещи ъпдейти за приходите на “Дюн”, освен ако не стане нещо драматично, ще бъдат публикувани в коментари под новината.

Тагове:  ,

Един коментар за “Дюн” е първи в бокс-офиса на САЩ

  • Alexander  :

    Dune остава на първа позиция в бокс-офиса с още 15.5 милиона и общи приходи от вече 296 милиона. Въпрос на време е да мине бариерата от 300 милиона, която съчетана със силни гледания онлайн издава висок интерес.
    Втората част вече е потвърдена.

Оставете отговор