“Дюнкерк” оглави бокс-офиса, “Валериан” потъна

dunkirk-poster-600x889

Дюнкерк“, новият филм на Кристофър Нолан, който разказва драматична история от Втората Световна Война, дебютира на върха в американския и световен бокс-офис, въпреки тежката си тематика. Говореше се, че по-рано тази година Нолан е бил посъветван да пусне филма наесен, когато по кината се въртят филми, които участват в състезанията за престижни награди и не са толкова популярни сред масовата публика. Режисьорът обаче смятал юли за късметлийски месец, тъй като тогава през 2008-ма година постига най-големия си успех с “Черният рицар” и сега виждаме, че решението му е било правилно.

“Дюнкерк” печели 50,5 милиона долара приходи от първия си уикенд в Северна Америка, като остава далеч зад себе си комедията “Girl’s Trip”, която остава с 30,3 милиона. Специалистите очакват продукцията на Нолан, която бе приета добре както от публиката, така и от критиката, най-малкото да утрои този си резултат в Щатите. В останалата част от света “Дюнкерк” печели още 55 милиона и за момента резултатите му вече надхвърлят 105 млн долара приходи за целия свят. Това са резултати, които повече прилягат на летен хит, отколкото на филм за Втората Световна Война, но когато говорим за Кристофър Нолан, такива неща нямат значение – както отбелязаха специалистите, той вече сам по себе си е бранд.

dunkirk-flonn

“Валериан: Градът на хилядата планети” от Люк Бесон е на другия полюс. Големият експеримент на френския режисьор, който опита да наподоби “Аватар” на Джеймс Камерън, по-скоро ще има съдбата на предишния му подобен проект, “Петият елемент”, който не остана разбран от зрителите. Адаптацията по френски комиксов хит регистрира приходи от едва 17 милиона долара в Щатите при бюджет от над 200 и ще се надява на чудо от Европа, за да избие разходите. Надявам се скоро да имам възможност да гледам филма и да споделя впечатления, макар критиката да упрекна актьорите, че са “дървени”.

За сметка на това “Спайдър-мен: Завръщане у дома” се представи отлично и бе трети за тази седмица с 22 милиона, което е много добър резултат, особено на фона на това, че завършва пред “Войната за планетата на маймуните” и “Валериан”. Общите приходи на Човека-паяк до този момент са 251 милиона в Щатите и 571 за целия свят, като Спайди изпреварва петия “Трансформърс”, който е с 547.

Сред по-старите хитове от годината е за отбелязване успехът на “Жената чудо” – тя вече е най-успешният летен филм за годината в Щатите, макар да изостава доста в глобален мащаб от “Пазителите на галактиката 2” – 779 на 859. Начело в сумарната класация за 2017-та все още са “Красавицата и Звярът” и “Бързи и яростни 8”, които имат по над милиард.

Приходите обаче са едно, а качеството нещо друго и Нолан е режисьорът, който за пореден път доказа майсторството си и е радостно, че публиката оценява това. “Невероятен резултат за брилянтен филм”, коментира Джеф Голдстайн от филмовото разпространение на “Уорнър”. “В едно лято, което донесе много разочарования, този филм надмина очакванията!”

Поздравления!

Оставете отговор