Дъмбо (1941)

dumbo 1941

“Дъмбо” е класически анимационен филм от 1941-ва година и една от златните класики на компанията “Дисни”, която тази година получи високобюджетен римейк. Сега обаче спираме вниманието ви на оригинала, който също заслужава любов и внимание.

Когато щъркелът най-после носи бебето на слоницата от цирка госпожа Джъмбо, тя е не на себе си от щастие. Най-сетне ще си има своя собствена рожба, на която да се радва. Ала другарките й злословят – да, малкото слонче е сладко, ала е родено с твърде големи уши. Още по-жестоки са хората, които при вида на животинката избухват в смях и започват да я подиграват. А когато майката опитва да защити детенцето си, бива наказана! Дъмбо много страда от това, убеден, че не е истински слон. Един нахакан мишок обаче решава да му помогне и така разкрива тайната сила на слончето – че то може да лети…

dumbo old

“Дъмбо” е вълшебна история за приятелството и вярата, че различието понякога е магия, а не дефект. Филмът е трогателен, а фактът, че анимацията е от 40-те години за мен е невъзприемчив – тя е една от най-добрите, които съм виждал и доказва гения на Уолт Дисни и екипа му. Слончето е разкошно и много миличко. Сравнението с римейка от тази година показва, че макар сюжетно да има големи разлики, като тема, темпо и светоусещане, двата филма са много сходни, като финалът в новата версия е една идея по-силен, но и този в старата анимация носи голямо удовлетворение на зрителя. Препоръчвам на всички, които имат нужда от сгряваща душата приказка!

Ревю на Александър Драганов

Тагове:  ,

Оставете отговор