Духовете на болката

jinn (2)

Да Дард Рохона или Духовете на болката са племе афганистански джинове, което изпълнява основната отрицателна роля в романа The House at Phantom Park на писателя Греъм Мастертън. Следващите редове описват ролята им в книгата, така че недейте продължава, ако планирате да я четете. Също така бъдете предупредени, че описанията на деянията им са крайно неподходящи за непълнолетни или за хора с по-лабилна психика или нервна система.

За Духовете на болката се знае, че живеят по земите на днешен Афганистан от незапомнена древност, като за тях се казва, че са по-древни от християнството и исляма. Въпреки това, те изглеждат лоялни на мюсюлманите, тъй като пред средните векове ги подкрепят в борба с индусите. Вражеските войници са разбити, а после болките от раните им никога не утихват. Повечето отнемат живота си, но и това не е спасение, тъй като джиновете контролират болката им и я оформят като призраци, страдащи за вечни времена.

Да Дарт Рохона изиграват роля и във войната на Съветския съюз с афганистанците, именно те са виновни са така наречение афганистански синдром, от който страдат много руснаци, служили във войната. По-късно те са призовани на помощ и срещу американците, явявайки им се като брадати мъже с чорлави коси, които ги проклинат на ужасни страдания. Взвод от британци ги и среща и след това е измъчван от лош късмет, един губи краката си, друг е прострелян в слабините, трети бива парализиран, което дава знак, че сред Да Дард Рохона е и Ал Кабус – джин, който напада в съня на човек и го обездвижва.

Оцелелите британци са откарани в болницата “Света Филомена”, но въпреки усилията на докторите, повечето не могат да бъдат спасени и загиват, а по-късно призраците им биват заробени от Да Дард Рохона, които остават един от тях като страж – К’арийн или Двойника, приел формата на градинария Мартин Слейтър. Заради крясъците и паранормалната активност на духовете “Света Филомена” бива изоставена за дълги години, докато имотът не бива закупен от фирма за недвижими имоти, която иска да го превърне в луксозен жилищен блок.

house phantom

С тази задача е натоварена Лилиан, но тя се усложнява от призраците в “Света Филомена”, които пречат с воплите си на спокойната работа и прехвърлят болката си на нейни сътрудници, единият от които е измъчван от страшна агония, друга жена пък е парализирана. Освен това джинът, приел формата на Мартин Слейтър внимателно наглежда Лилиан. В опита си да разбере истината, младата жена се допитва до лекаря на британските войници, до някои оцелели ветерани, вика полиция. К’арийн обаче не е доволен от това, че се месят в работата му.

Пазителят на Да Дард Рохона първо отива в болницата, където страданието на призраците, съответно изгаряща агония и пълна парализа, са се прехвърлили на лекар и медицинска сестра. Той взривява с магията си тялото на първия, а после изгаря напълно втората. Джинът посещава ветерана, издал присъствието на неспокойните духове на Лилиан и взривява и него. К’арийн заплашва Лилиан да не се меси в делата му и кара тялото на Артьом, руски космополит, разкрил и тайната на джиновете, също да избухне. В нито един момент афганистанският дух не показва с нещо, че намира деянията си за прекомерни, той ползва за аргумент фактът, че Афганистан е страната, нападната от великите сили и броят на загиналите там далеч надхвърля количеството на войниците, пленени от демоничната му магия.

К’арийн посещава и полицаят, сътрудничещ на Лилиан, понеже той не е бил войник в Афганистан джинът решава да го “помилва” и “само” пуква очните му ябълки, причинявайки моментална слепота. След това той се завръща в “Света Филомена”, където лекарят на британските войници е опитал да ги освободи от проклятието, като се запали и си причини още по-голяма болка – единственият начин заклинанието да бъде развалено. Но стресът е прекален и възрастният човек получава инфаркт, така Лилиан остава сама с духовете в болницата, където междувременно е привлечен и духа на бившия й съпруг, дошъл да й иска заем, но убит от К’арийн. Лилиан решава да сложи край на магията като се самозапали, което предизвиква ярост у джина. Той опитва да я спре, като се увива около нея, обаче това се оказва последната му грешка. Пламъците изгарят залялата се с бензин Лилиан, но обхващат и К’арийн, а болката от тази смърт освобождава завинаги духовете в “Света Филомена”.

Да Дард Рохона са ужасяващи противници, достойни да бъдат антагонисти в книга на Греъм Мастертън – един от най-плашещите разказвачи на нашето време.

house good size

Оставете отговор