Драко Малфой

Draco_Mal

Драко Малфой е популярен герой от поредицата “Хари Потър” на Дж.К. Роулинг, чиято роля се изпълнява от актьора Том Фелтън във филмовите адаптации на книгите. Тъй като той е роден на пети юни, решихме да поздравим него и феновете му с биография в нашата рубрика “Герои”.

Драко е син на Луциус и Нарциса и от малък е отгледан в охолство, като бива глезен у дома, макар баща му да е стриктен с него пред външни хора. От дете Драко израства с убеждението, че магьосниците от стари семейства като неговото са от по-висока класа, като изпитва неприязън към мъгълокръвните, които произлизат от обикновени хора без талант във вълшебствата. Тази черта най-вероятно е предадена от родителите му и най-вече от Луциус Малфой, който е бил смъртожаден – следовник на лорд Волдемор, най-злият магьосник в историята.

draco malfoy

Когато постъпва в училището за вълшебници “Хогуортс”, Драко Малфой бива приет в дом “Слидерин”, където са учили както баща му, така и Черния лорд. По пътя към училище Драко среща Хари Потър, успял да надвие Волдемор още като бебе, благодарение на магията на майка си. Драко опитва да се сприятели с него, но студеният му и арогантен нрав антагонизират другото момче и така между двамата припламва съперничество. Оттогава-нататък Драко всячески се стреми да направи живота на Хари Потър черен, като се мъчи да го злепостави пред преподавателите в “Хогуортс”, да го тормози и да му се подиграва. Така например в третата година от обучението им, Драко се маскира като диментор с приятелите си, унижавайки Хари, който изпитва смъртен ужас към тези същества, призоваващи най-лошите спомени у хората. В случая с Потър, това е смъртта на родителите му. Драко опитва да се състезава със съперника си от дом “Грифиндор” и в магическия спорт куидич, но въпреки сериозната инвестиция на баща му Луциус, който му купува скъпа метла за летене, не постига значителни успехи. Той също така му отстъпва и в магьосническите дуели, като през шестата година това едва не му струва живота.

draco

Когато лорд Волдемор се завръща от мъртвите, Драко Малфой с нетърпение очаква той да вземе властта в магьосническия свят, като очаква да живее в привилегии и да има власт над мъгълокръвните. Действителността се оказва по-различна от това, което момчето си е представяло и когато баща му Луциус бива арестуван за атаката си срещу Министерството на магията, Черния лорд го белязва като смъртожаден и натоварва с невъзможна задача, а именно убийството на професор Дъмбълдор, могъщия директор на “Хогуортс”. Драко успява да заплете сериозен план срещу стария магьосник, без да подозира, че той е наясно с него и действа в синхрон с професор Снейп, преподавателя по Отвари. Малфой обаче постига значителен успех, като успява да вкара смъртожадни в училището и се озовава в позиция да убие Дъмбълдор. В решителния момент обаче младежът открива, че няма сили да извърши подобно отвратително деяние и смъртоносното проклятие е отправено от Сивиръс Снейп, който е имал предварителна уговорка затова с директора.

tom felton

След смъртта на Дъмбълдор, лорд Волдемор практически завладява света на магьосниците, но от това животът на Драко не става по-добър, тъй като макар и освободен от Азкабан, Луциус Малфой е изгубил привилегированата си позиция. Нещо повече, момчето е шокирано от жестокостта на Черния лорд, който налага режим на терор и дискриминация и отказва да издаде Хари Потър на господаря си, когато му се отваря такава възможност. Ключово обаче е, че в инцидентен сблъсък Драко бива победен от Хари и така без да знае губи контрола си над Бъзовата пръчка, могъщ артефакт, който според легендата осигурява победи в магически дуели на притежателя си. Макар да не носи пръчката, младият Малфой за кратко е бил нейн владетел заради това, че поставя Дъмбълдор в уязвимо положение по време на шестата година от обучението си. В решителната последна битка между Хари Потър и Черния лорд, когато смъртожадните и армията им чудовища обграждат “Хогуортс”, цялото семейство Малфой дезертира и предава Волдемор малко преди смъртта на злодея.

draco and scorpius - cursed child

След края на войната семейство Малфой губи обществено влияние, но не понадлежи на наказания от Министерство на магията, заради позицията си в решителния момент при обсадата. Драко се жени за вълшебницата Астория и има син от нея, Скорпиус Малфой, който става добър приятел с Албус Сивиръс Потър, малкият син на някогашния му противник в училище. В резултат на това и изминалите години, лошите отношения между двамата стари неприятели се смекчават значително.

Макар да не блести с кой знае какви способности и на моменти да има отблъскващ характер, Драко Малфой става един от най-популярните и обичани герои в поредицата, нещо, което създателката му Дж.К. Роулинг си обяснява с харизмата на Том Фелтън, изиграл ролята му във филмите. Самата тя обяснява, че Драко е огледален магьоснически образ на Дъдли Дърсли, неприятният братовчед мъгъл на Хари Потър, разглезено дете, което с годините се променя към по-добро, като пораства.

Draco.Malfoy.full.853798

Независимо от това, Малфой придобива невероятна популярност в различни неканонични любителски произведения (фенфикове), в които автори аматьори му придават далеч по-голяма и славна роля, като най-популярният от тях е “Трилогията за Драко” от Касандра Клеър, чудовищно като обем произведение, действието в което се развива в алтернативен на истинската поредица свят, където Драко е изключителен, равностоен на Хари магьосник с много трудно детство, който обаче накрая му става приятел и помага в битката с лорд Волдемор.

Въпреки, че е противоречив образ, който не се приема еднозначно от феновете, Драко Малфой е един от култовите персонажи в магьосническия свят, заслужил си място в нашата рубрика с биографии на герои.

Оставете отговор