Драконов скандал с българско фентъзи

Drakonche_cover

През последните няколко дни у нас се разрази скандал, свързан с българско фентъзи. Става дума за романът “Да пробудиш драконче” на писателя Николай Теллалов. Той е първа част от цяла поредица за змейове и излиза в края на миналия век, но отскоро отново е бил пуснат на пазара като част от инициативата за четене на детски книги “Разказвачът на приказки”, която обикаля и училища из страната. Това е предизвикало възмущение сред родители на малки деца, които са скандализирани от езика в “Да пробудиш драконче”, включващ доста груб жаргон за правене на секс. Като резултат творбата е била изтеглено от инициативата, поднесени са извинения, а авторът е споделил, че никога не е претендирал книжката му да е детска. Корнелия Нинова, председател на БСП, също се включи в разговора, като макар да не назова “Да пробудиш драконче” по заглавие, включи четенето й пред ученици като част от атаката срещу децата, която тя вижда през последните години покрай джендър идеологията. Мнения за случая дадоха и други български автори на фентъзи, като Никола Чалъков заля с обиди Теллалов и изтъкна своите произведения, а Елена Павлова обратно, защити го и каза, че “Да пробудиш драконче” е поставила България на картата на световното фентъзи. От клуб “Цитаделата” имаме съвместно издание с Николай Теллалов – един от броевете на сборника “Сказанията на стрикса”, като по случай излизането му той гостува на наша среща, затова и взимаме отношение по темата.

  1. “Да пробудиш драконче” в никой случай не е вулгарна или лоша книжка, но не е и детска. За съжаление в България когато става дума за дракони и магии, автоматично се приема, че произведението е за по-млади читатели, но това не е така, както го доказват класики като “Мечът на истината” от Тери Гудкайнд или “Игра на тронове” от Джордж Р.Р. Мартин. Спрямо тях “Да пробудиш драконче” е доста мека, но все пак езикът я прави неподходящ за малки деца.
  2. Николай Теллалов казва, че счита книгата си за четиво, адекватно за ученици от 8 клас нагоре и е искал да се среща с тях, но от училищата са организирали срещи на малчугани в 5 клас, които са му се сторили интелигентни с въпросите, които са задавали. Това може да е така, но той е трябвало да отклони срещите с по-малки читатели.
  3. Недопустимо е, че от инициативата “Разказвачът на приказки” не са прочели книгата внимателно, когато са я предлагали за четене. Тяхна е най-голямата отговорност в случая, а не на автора или на учителите, които са претрупани с проверки на класни, контролни, а като знаем ситуацията в родните училища, също така и със звероукротителство.
  4. Хора, които не са чели книгата и не са запознати с творчеството на Теллалов не следва да изказват категорични мнения в Интернет. Абсолютно неприемливи са заплахите към автора и заканите за лична саморазправа, като би трябвало органите за опазване на реда да се самосезират.
  5. Макар от Цитаделата да се въздържаме от гръмотевични определения за българско присъствие на световната фентъзи карта, считаме атаките срещу писател в ситуация, плод на объркване, за неколегиални и правещи лошо впечатление. Това има значение, когато правим подбор за произведения, които бихме представили и препоръчали на читателите ни.
  6. За финал личното ми мнение като председател на клуба за “Да пробудиш драконче” е, че тя е хубава и добра книжка, подходяща и за млади, макар и не за малки читатели. Теллалов има своето място в историята на българското фентъзи и точно “Да пробудиш драконче” бе първата стъпка по пътя му, с който си го извоюва.

Александър Драганов,
председател на фентъзи клуб “Цитаделата”

citadelata triple logo

Оставете отговор