Доуди Смит

dodie smith

Доуди Смит е английска писателка, придобила вечна слава заради детския си роман “101 далматинци”, превърнал се в класика.

Смит е родена на 3 май 1896-та година в Ланкашър, Англия. Истинското й име е Дороти, а Доуди е прякор. През 1898-ма година се мести в Манчестър, а като малка иска да стане театрална актриса. Тя опитва да сбъдне тази си мечта, като постъпва в Кралската академия за драматични изкуства и по време на Първата Световна Война участва в множество комедийни и драматични роли. Въпреки това, големият успех не идва и през 1923-та година тя започва да продава детски играчки. В същото време обаче започва и да пише, като през 1931-ва година излиза пиесата й “Есенен минзухар”, която постига голям успех. Заради особеностите на времето, Смит пише под псевдоним – Ч.Л. Антъни.

През 1939-та година тя се омъжва за Алън Бийсли, колега както от магазина за играчки, така и от актьорското поприще. Той става неин литературен мениджър, с който се местят в Щатите през 1940-та година. Смит е добра приятелка и с редица писатели, може би най-известният от които е Арчибалд Кронин, автор на бестселъра “Цитаделата”.

101 dalmatians

През 1948-ма година Смит вади романа “Моят замък”, който е достатъчно успешен, че да предизвика филмова адаптация, която десетилетия по-късно се сдобива и с римейк. Големият успех на Доуди обаче тепърва предстои. Тя много обича животните и живее със своите далматинци, които я вдъхновяват за прекрасната детска книга “101 далматинци”. Този роман става истински бестселър и е адаптиран на анимационен филм от “Дисни” през 1961-ва година, а през 1996-та става един от първите игрални римейкове на компанията. Историята обаче още преди това влиза в световния литературен канон за деца, като през 1967-ма година Смит пише и негово продължение – “Новите приключения на далматинците” или както е истинското заглавие на английски, Starlight Barking.

starlight barking

Смит пише още няколко любовни романа в кариерата си, както и мемоари, за жалост останали недовършени. Тя почива на 24 ноември 1990-та година, но славата й остава завинаги като авторката на “101 далматинци”, една от най-добрите детски книги, писани някога.

smith and her dogs

Представена от Александър Драганов

Тагове:  

Оставете отговор