Достоен финал за „Игра на Тронове“

dany got

„Железният Трон“, иронично, нали? Какво заглавие за края на сага, която гледахме с трепет в продължение на цели десет години? Позволете ни да бъдем малцинство, но въпреки нелепо слабия осми сезон, ние от Цитаделата намираме финалния епизод за логичен и добър. В рамките на осемдесет минути сценаристите (печално познати на феновете като Dumb and Dumber) успяха да направят читав финал на една комплексна сага. Сага продължила осем сезона, ширеща се на цели два континента, белязана с трупове и предателства.

Последният шести епизод е добра алюзия за позабравените днес тоталитарни режими, чиито възход винаги е започва с гръмки обещания за „Свобода на Народите“ (както пропагандира самата Денерис). Борба за свобода, в която накрая почти не остават живи хора. Накратко казано, властта опиянява и погубва.

Въпреки доста нескопосаните сценаристки изяви в сезона, последния епизод блести с логичен завършек и доста добра режисура. Изключително приятно впечатление правят и индивидуалните финали за всеки един от персонажите, които силно напомнят на финалните сцени на „Завръщането на Краля“. А малко преди самия завършек, авторите правят поклон пред Джордж Мартин и Толкин с едно изненадващо решение, за което ще разберете като изгледате епизода.

Разбира се, окончателния финал в книгите си остава в ръцете на Джордж Мартин. Как събитията и съдбите на персонажите ще се случат в книгите, това тепърва ще разберем. Разделяме се с една велика сага, и позволете ни емоционалния завършек, който носи сериозен спойлер.

“All Hail King Bran the Broken, first of his name, ruler of the Six Kingdoms”

Коментар на Васил Мирчев

Оставете отговор