Донатело

donnie movie

Донатело е герой от поредицата “Костенурките Нинджа”, която произхожда от поредицата комикси, самоиздадени от Кевин Истмен и Питър Леърд в компанията им Mirage. Той е умникът на отбора мутанти и носи името на ренесансов скулптор. Владее бойната тояга бо, но предпочитаното от него оръжие е интелектът му, който му позволява да измисля различни нови изобретения.

donnie-retro

Подобно и на другите Костенурки Нинджа, Донатело се появява след като бива залят от мутаген и обучен от учителя Сплинтер, антропоморфен плъх. От самото начало Дони се проявява като будно дете и най-умен сред братята си. Като цяло това е най-голямата му сила, тъй като Донатело успява да измисля всевъзможни полезни предмети. Понякога обаче експериментите му стават твърде опасни, а Сплинтер го предупреждава, че не бива да се предоверява на техническите си иновации. При все това Дони оказва ключова помощ на братята си в решителни моменти, особено срещу Краанг, извънземна форма на живот от измерението Х, която също създава опасни механични приспособления.

donatello 03

Донатело се разбира като цяло добре с братята си, като има конструктивни взаимоотношения с водачът на екипа Леонардо и понякога среща проблеми с избухливия Рафаел и лекомисления Микеланджело. Като цяло Донатело е дълбоко привързан към братята си и много ги обича, а изпитва много признателност и уважение и към учителя си Сплинтер. В битка той не е толкова опасен колкото Лео и Рафаел, но за сметка на това изобретенията му често помагат в ключови моменти. При все това, Донатело е изкусен боец, който много превъзхожда обикновените бойци от клана Фут. В анимацията от 2012-та година изглежда, че той е и по юношески влюбен в Ейприл О’Нийл.

Донатело е любимец на по-ученолюбивите и умни деца, станали зрители на Костенурките Нинджа. Така и те имат герой, на който не просто симпатизират, но и с който се идентифицират!

Donatello

 

Оставете отговор