Добро настроение и хубави книги на Про-Летния Базар

spring-summer book fair

Дъждът и лошото време не успяха да помрачат хубавия старт на Про-Летния Базар на Книгата в парка пред Националния Дворец на Културата, събитието, което всички любители на добрата литература очакваха. Аз успях да отида още на първия ден и останах с изключително положителни впечатления.

На първо място, има голям брой участници. Това е много важно, тъй като смисълът на такова събитие е да обърнем внимание и на по-малките издатели – големите са ясни, “Бард”, “Хермес”, “Сиела”, те винаги имат какво да предложат, но техните книги могат да се намерят във всяка една по-голяма книжарница, обикновено поставени най-отпред. И все пак, в тези времена всеки заслужава подкрепа и внимание – затова вижте и техните шатри, все ще си харесате нещо.

“Егмонт”, които често пропускат Пролетните Панаири, този път бяха на линия и ако сте пропуснали някоя от хитовите им поредици, имате чудесна възможност да наваксате на щанд 204. Аз лично много се радвам, че на щанд 313 видях и издателство “Orange”, които имат много добра оферта за любителите на хубаво фентъзи – класическият роман “Хълмът Уотършип” на Ричард Адамс, с цена намалена от 25 на 15 лева. Не се подвеждайте по това, че книгата е за зайци – написана е толкова добре, колкото и “Властелинът на пръстените”, а епичните моменти, макар и в по-малък мащаб, са сравними с “Цар Лъв”.

watership cover2

От “Orange” ми разказаха повече затова как са издали книгата след първото й издание в малък тираж преди години. Това е богатство за България и имат моята признателност. Затова, макар да прочетох книгата онлайн, се сдобих с нея.

Малък, но предлагащ богат избор е щанд 120 на издателство “Иви Пет”, които издадоха най-новия шести том на “Сказанията на Стрикса”. Колекцията събира най-добрите български автори в жанра, които разказват невероятни фантастични истории и за мен е чест, че и аз съм сред тях, още повече, че в сборника отново гостува и легендата Греъм Мастертън, носител на наградата “Брам Стоукър” за цялостен принос. Но на масата на “Иви Пет” може да намерите и книги, пуснати в любимите на повечето читатели промоции. Моето фентъзи “Звездата на Гибелта” е с цена, намалена от 15 на 11 лв, “Истории от Варела” на Делиян Маринов ако се не лъжа е от 14 на 9, а “Ледена зора” от Соня Христева е с най-щедрата оферта – от 15 на 5 лв и аз се възползвах от това, за да се сдобия с книжката.

ivy 5

Недалеч от “Иви Пет” са книгите-игри, както и кътът на българския автор, подготвен от “Буквите”. Мисля, че някъде там бяха и от издателство “Ерго”, които отскоро също издават качествена фантастика, а с цял отделен щанд са от “Ибис”. Аз обаче искам да обърна внимание към едно издателство за детска литература, а именно “Миранда”, тъй като знам, че те работят изключително професионално и имат повече от интересни предложения, включително ново издание на класиката “Питър Пан” с илюстрации от големия италиански художник Марайа. Струва си да посетите техния шанд -123.

PeterPan

За десерт ще се спра на ужасите, които достигат до българския читател благодарение на “Плеяда”. От техния щанд 224 може да се сдобиете с романите на Стивън Кинг, основателно наричан Крал на хоръра, както и на Джонатан Баркър, спряган от мнозина за негов наследник, особено след излизането на новия му хит “Сърца за изгаряне”. Между 10 и 14ч там ще намерите и преводачката Весела Прошкова, превела повечето от класиките на Кинг.

sartsa za izgarqne

При всички положения обаче не бива да оставяте дъжда да ви откаже от хубавите книги. Обезателно посетете Про-Летния Базар и не забравяйте, че голямото събитие, а именно официалната премиера на шести том от “Сказанията на Стрикса” е тази неделя от 14:00ч на сцената до лъвчето в парка пред НДК.

strix 6 creepy

Репортаж на Александър Драганов

Оставете отговор