“Дисни” доминираха юбилейните награди с “Цар Лъв” и “Междузвездни войни”

2020 Winners

Дисни” се оказаха големият победител на юбилейните 20-ти награди, връчвани от фентъзи клуб “Цитаделата”. Мегахитът им “Цар Лъв” спечели наградата за Фентъзи на десетилетието, а The Mandalorian и император Палпатин взеха наградите съответно за Сериал и Злодей на годината, добавяйки ги в колонката на “Междузвездни войни“. Стивън Кинг спечели за четвърти пореден път наградата за Книга на годината, този път със “Сблъсък“. Сред другите важни победители бяха писателката Емили Рода, филмът “Соник”, анимето “Седемте смъртни гряха” и Оптимус Прайм от “Трансформърс”, отнесъл наградата за Герой на годината. Сред българските наградени личаха имената на Донко Найденов, Александър Карапанчев, Марин Трошанов, Сибин Майналовски и издателство “Миранда”.

disney

Церемонията по връчването на наградите се проведе виртуално в “Зуум” и привлече десетки зрители, които искаха да разберат кои са носителите на наградите, за които гласуваха последните седмици и месеци. Водеща беше Ивета Станиславова, която се ангажира с организацията на награждаването и бе домакин на срещата. Редът за връчване на наградите този път беше объркан заради пандемията и подобаващо като се има предвид отминалата 2020-та година започнахме с категорията за Злодей на годината. Индоминус Рекс от “Джурасик Свят”, император Палпатин от “Междузвездни войни” и киборга асасин Рев9 от “Терминатор: Мрачна съдба” спориха за победата. Преди разкриването на победителя Прокълнатия от “Хрониките на Ралмия” беше награден за Български злодей на годината, нещо, за което трябва да благодаря на читателите. Преди началото на 2020-та година не очаквах да се състезавам точно с този герой, но пандемията ме накара да се върна към първия си фентъзи проект и така този образ сполучи да спечели наградата. Допълнителен повод за радост е това, че той печели заедно със ситския лорд Палпатин, донесъл пети успех за “Междузвездни войни” в историята на категорията, една безпрецедентна доминация. Д-р Искрен Иванов прие наградата му, като сподели, че с този персонаж е свързано влизането му във фендъма преди вече много години.

palpatine

След злодеите беше време да обърнем внимание на героите, които стопляха сърцата ни в изминалата трудна година. Тримата персонажи, номинирани за отличието бяха Аполон от вселената на “Пърси Джаксън”, Супермен от анимацията по комиксите на DC, Оптимус Прайм от “Трансформърс”, получили нова адаптация от “Нетфликс”. Преди да разкрием победителя, Марин Трошанов получи отличието за Български герой на годината, дадено на неговия персонаж робота Чапек, на който живот вдъхват и илюстрациите на Петър Станимиров. Марин благодари за наградата, а след това разкрихме, че Оптимус Прайм печели състезателното отличие за Герой на годината – втори голям успех на “Трансформърс” в категорията след този на Бъмбълби през 2018-та.

optimus siege

Наградата за Филм на годината обикновено се връчва в края на церемонията, но този път това се случи малко след началото й, заради по-малкия брой премиери през изминалата година. В състезание за първото място влязоха “Дивото зове”, “Соник: Филмът” и “Тенет”, а само глас раздели победителя от основния му преследвач. Преди да видим кой е той обаче насочихме вниманието си към приза за Сайт на годината, спечелен от великолепната страница “Хипогриф“. Нейните автори Антон Меляков и Галина Михове щастливи приеха отличието. След това разкрихме, че “Соник” печели наградата за Филм на годината. Васил Мирчев-младши коментира този резултат, като даде продукцията за синьото таралежче като пример как когато една студия, в случая “Парамаунт”, се вслушва във феновете, резултатите й са добри.

sonic the movie

Продължихме със сравнително по-новата категория за Аниме на годината. Водещата Ивета изтъкна, че с голямо закъснение сме открили тази награда, но поне сме натрупали качествени участници. За 2020-та това бяха “Седемте смъртни гряха”, BNA и Idolish7. Победителят спечели с голяма преднина, но преди да научим името му се върнахме към може би най-скъпата награда на клуба, тази за Фен на годината. Победител в 20-тото й издание стана Марина Красимирова! Тя емоционално благодари на клуба, като каза, че още се чуди защо я награждаваме. Защото го заслужава, отговаряме ние и прехвърляме към успеха на “Седемте смъртни гряха”, спечелили званието Аниме на годината. Мария Пугьова прие наградата им, като каза, че тя е голям успех предвид проблемите с анимацията, които са имали в третия си сезон. Важна в случая се е оказала историята.

seven deadly sins s3

Ивета с право взе отношение към следващата категория, за Сериал на годината, като каза, че тя е нейна рожба, създадена преди години заради “Доктор Кой”. Номинирани за тази година обаче бяха “Вещерът”, “Мандалорианецът” и “Титани”, а гласуването помежду им беше най-успешното за годината, с 60 подадени гласа. Преди да видим кой спечели, върнахме вниманието си към книгите и наградихме Миранда, които бяха обявени за Издателство на годината заради великолепните издания на детски книги, излизащи под тяхната егида. “Ние издаваме детски книжки, а не фентъзи”, скромен беше издателят Марин Канушев, “но кой знае какво крие бъдещето”. След неговия успех поздравихме “Мандалорианецът” за най-голямата победа в наградите за последните 10 години. Той спечели с над 50% от подадените гласове, а наградата му бе връчена на щастливия негов фен Сибин Майналовски.

mandseasondve

След тази награда настъпи моментът да насочим вниманието си към литературата, като първо се спряхме на категорията за непревеждани у нас книги, известна като Международен хит на годината. За победата там спориха Forests of the Night на Андрю Суон, The Chosen Child на Греъм Мастертън и The House on Widows Hill на Саймън Р. Грийн. Един от тях спечели мощно, но преди да разкрием името му, дадохме наградата за Преводач на годината на Сибин Майналовски, който смая феновете у нас с отличната си работа по романите на Джонатан Баркър и биографията на звезди като Роб Халфорд. Сиби каза, че не е очаквал това отличие, но след първоначалното си учудване от победата си е дал сметка, че е работил наистина здраво през миналата година, което означава, че наистина го заслужава. Заслужава победата си и Саймън Р. Грийн, който за четвърти път спечели наградата за Международен хит, този път с роман за извънземния таен агент Ишмаел Джоунс – The House on Widows Hill.

house widow hill

Категориите до финала започната застрашително да намаляват, когато стигнахме до едно от най-старите ни отличия, за Автор на годината. В тазгодишното му издание за него спориха майсторите Акиф Пиринчи за поредицата “Котки”, Емили Рода за приказното фентъзи “Походът на Делтора”, Скот Мариани за трилърите за суперагента от британските специални части “Бен Хоуп”. Преди да научим кой от тях печели, наградихме Александър Карапанчев с отличието за Български автор на годината. Това е голям успех за легендарния български фантаст, който коментира пред клуба:

Привет и от мен – Александър Карапанчев! Радвам се, че имам толкова хубав повод да се присъединя към тази млада и интересна аудитория, истински влюбена в Нейно величество Фантастиката. 

Отдавна и редовно следя сайта „Цитаделата и от него се информирам всекидневно за разнообразни прояви, свързани със супержанра на въображението. А ето че сега, благодарение на Националния клуб за фентъзи и хорър, самият аз се превръщам в новина тук!

 Благодаря от сърце и душа, че съм избран за Български автор на годината. За мен тази награда е не само висока чест, но и активна отговорност. И не на последно място: това, че съм посочен с гласовете на млади фенове и творци, ми подсказва, че те протягат ръка за сътрудничество към по-възрастните си събратя во фантастике. Привършвам с пожеланието през Новата 2021 година фантастична България да излезе на по-широк международен друм!

 Karapan4ev (художник Калин Николов) Karapan4ev (шарж от Калин Николов)
Портрет и шарж – Калин Николов

След победата на г-н Карапанчев обявихме резултата на Емили Рода, която стана първата жена, спечелила наградата ни за Автор на годината от Сюзан Колинс през 2014-та година насам. Лично коментирах успеха й, като наблегнах на това, че тя едновременно разчита на традицията в жанра, но в същото време го обогатява, като предизвиква интелектуално образите си, както добрия герой Лийф, така и злия Господар на сянката. Рода е и вторият автор, известен у нас с аниме адаптация, след проф. Го Нагай, спечелил преди две години за “Девилмен”. Една напълно заслужена награда!

forests of silence

 Наградите продължиха с категорията за Книга на годината. В състезателната й част, за преводни заглавия, в спор за победата влязоха “Икабог” на Дж.К. Роулинг, “Сблъсък” на Стивън Кинг и “Хълмът Уотършип” на Ричард Адамс, като битката реално бе между последните две заглавия и се реши само от два гласа. Преди да разберем какъв е бил изхода от спора помежду им, наградихме Българската книга на годината, а именно “Законите на Злото” от Донко Найденов. Донко успя да се включи от работа, за да благодари за победата, като каза, че не е очаквал този успех и е писал този роман, излязъл в началото на годината под знака на издателство “Гаяна“, чак от 2012-та година. Читатели и фенове останаха изключително доволни от този избор, донесъл първа победа за талантливия си автор в наградите ни от 2016-та година насам.

donko the laws of evil

След това трябваше да разкрием 20-тият победител в конкурса за Книга на годината. Оказа се, че това е “Сблъсък” на Стивън Кинг, пореден успех за Краля на ужаса, приет от Бранимир Събев, председателя на хорър клуб “Лазарус”. “Когато Краля печели, винаги е заслужено”, коментира Бранко, а ние няма как да не се съгласим, независимо какви са били пристрастията ни.

stand1bardstand2bard

До финала оставаше само наградата за Фентъзи на десетилетието. След изключително оспорвано и епично гласуване неин носител стана класиката “Цар Лъв” на Disney, а наградата бе приета лично от водещата Ивета Станиславова. Тя сподели пред феновете, че това е бил любимият й анимационен филм, изключително важен за нея и е изключително щастлива, че печели такова голямо признание. “Цар Лъв” наследява на този висок трон “Хари Потър“, а желанието на Вети е да видим победител в тази категория и след още 20 години.

lion king 2019

Все пак нямаше да е честно обаче да оставим без никакво отличие втория и така, както през 2010-та Ерагон бе утешен с наградата “Дракон на десетилетието” за Сапфира, така това се случи през тази година и с “Хобит”, който наследи това отличие със Смог.

Smaug_Movie

С това приключиха годишните награди за 2020-та. Трябва да признаем, че те бяха много голям успех и това се дължи изцяло на всеотдайната работа на Ивета Станиславова. Показахме, че виртуалните срещи могат да минават страхотно и се зарекохме да си направим канал в “Дискорд”, където да проведем още такива. Големият копнеж обаче си остава за край на пандемията и възможност да се виждаме отново. Вярваме, че и този момент предстои.

Александър Драганов,
председател на фентъзи клуб
Цитаделата

Резултати от гласуванията:

Palpatine wins

Hero of the Year 2020

Movie of the Year - dramatic winner

Anime of the Year Results

Mando wins EPIC BLOWOUT

international 2020

Author of the Year 2020

Book of the Year Winner

Final Vote Winner

Един коментар за “Дисни” доминираха юбилейните награди с “Цар Лъв” и “Междузвездни войни”

Оставете отговор