Димитър

dimiter
Удоволствието да прочетеш умна книга – такова е впечатлението, с което изпращам “Димитър”, третия роман на Уилям Питър Блати, издаван у нас – другите два са хорър класиките “Заклинателят” и “Легион”. Този път Блати използва жанра на трилъра и мистерията, но темите, които са го вълнували при написването на “Димитър” са същите, които познаваме и от предишните му заглавия – състраданието, любовта, тъгата, търсенето на Бога в един свят, в който той позволява да се случва зло.
“Димитър” започва с плашещо описание на ужасите от комунистическия режим в Албания, съчетани с местните идеи за кръвно отмъщение, ала жестокостта на разпитвачите от Държавна сигурност се пречупва при срещата с мистериозен шпионин, който има сякаш мистични сили, позволяващи му да понесе всяка болка. Подир този момент действието скача в Йерусалим през 70-те, където Блати ни запознава с палитра от персонажи – лекар, детектив, медицинска сестра, доброволец, помагащ на болните, францискански свещеник – и изгражда с тях мозайката, която романът представлява, като по някое време въвежда и мотива за загадъчни и необясними престъпления, които се случват в Светия град. Авторът обърква читателя с редица философски или пък чисто човешки разговори, чието значение за фабулата изкристализира на финала на книгата по зашеметяващ начин, но реалният им смисъл остава въпрос на лична интерпретация.
За мнозина читатели “Димитър” е не така въздействаща книга като “Заклинателят” или “Легион”, тъй както, между другото, много хора намират и “Легион” за по-слаба от “Заклинателят”. Факт е, че Блати се отдалечава от чистия ужас и напрежението за сметка на един все по-метафизичен тон на книгите си и това може да отблъсне някои от вас. За мен обаче бе интересно и оригинално преживяване да погледна към разсъжденията по вселенските въпроси на този забележителен творец и препоръчвам онези от вас, които се чудят какво се крие едновременно зад звездите и нашия живот, да разгърнат страниците на всичките му издавани у нас книги. Дори да не сте съгласни с изводите на писателя, поне ще се срещнете с един ум, който излиза от коловозите на матрицата, а днес това никак не е малко.

Оставете отговор