Див живот

The Wild (2006)

“Див живот” е трогателен анимационен филм на компанията “Дисни” от 2006-та година, който разказва забавна и занимателна история за лъвове, която стигна реда си за ревю в Цитаделата покрай най-новата ни мания “Цар Лъв”.

Самсон Дивия е бил някога велик лъв от Дивото, от който всички зверове са треперили. Или поне така казва на сина си, лъвчето Раян, което израства уплашено, че няма да бъде достойно за обичта на баща си. Когато решава да избяга от татко си, Раян по погрешка попада в контейнер, който го понася към остров, на който предстои да избухне вулкан и наистина живеят диви животни. Уплашен, Самсон решава да го последва с група свои приятели животинки. Бедата е обаче, че той всъщност е роден в цирка и не е никакъв боец – а на острова, където е попаднал сина му има стадо полудели антилопи, водени от Пророка Казар. Той мечтае жертвите да станат хишници, а хищниците – жертви. И идеалният начин това да се случи е да убие лъв…

the wild funny

Макар да е направено формално за деца, това филмче по-скоро е за родителите им и по-специално за татковците, които се мъчат да бъдат вдъхновяващ пример в живота на рожбите си, без всякога да имат силата затова. Да, Самсон не е Муфаса и ще трябва да преодолее много свои страхове, включително от собственото си детство, за да помогне на Раян. Но докато го прави, ще формира по-силна връзка със сина си. Този мотив прави иначе комедийната история да е учудващо смислена, а хуморът е подпиран от изненадващо силни моменти – Самсон оглеждащ се в Ню Йорк със саундтрака на “Колдплей”, Казар, потънал в злост и останал сам, Раян, който казва на татко си, че съжалява как той не е имал баща като неговия. Дали това прави “Див живот” нов “Цар Лъв”? Не. Дали обаче го прави анимация, която си заслужава да се гледа? Определено.

Ревю на Александър Драганов

Тагове:  ,

Оставете отговор