Джурасик свят: Рухналото кралство

j-world 2

“Рухналото кралство”, петият филм от поредицата “Джурасик Парк” и втори в новата сага “Джурасик Свят”, излезе официално по кината у нас днес и както може да се очаква, аз отидох още на първия ден. Бях голям фен на динозаврите като малък и за разлика от повечето нормални хора, любовта ми към тях не изчезна с времето. Въпреки това бях малко притеснен преди филмът да почне – дали се е получил хубав? Дали този път критиците, които нещо му се мусят, не са поне малко прави? Още след първите минути обаче колебанията ми изчезнаха и си изкарах два страхотни часа в киносалона. Нека ви разкажа обаче какво ни разказва екипът на режисьора Хуан Антонио Байона и легендарния продуцент Стивън Спилбърг.

Jurassic-World-Fallen-Kingdom-Final-Teaser-Baby-Blue

След като Индоминус Рекс е унищожил луксозния “Джурасик Свят”, собствениците на увеселителния парк са понесли щети от 800 милиона долара следствие от жалби на ранени клиенти. Сега динозаврите са оставени да пъплят на воля из остров Исла Сорна, но въпреки това ги чака изтребление – вулканът, който се извисява над тях се активира, а американският Конгрес вижда в това Божи знак, че динозаврите трябва да бъдат оставени да изчезнат отново. Не така обаче мисли Клеър Деринг (Брайс Далас Хауърд), която е решена да спаси животните и се хваща на въдицата на частни инвеститори, ангажирали се с тази трудоемка задача. Клеър дори привлича дресьора на раптори Оуен (Крис Прат) за това начинание и така те се връщат на острова, който този път освен, че е пълен с праисторически влечуги, се тресе и от заплахата на вулканичното унищожение. За нещастие обаче чорбаджиите, организирали експедицията не мислят доброто за динозаврите, а смятат да ги продадат на платежоспособни клиенти, като най-скъпото им предложение е ново същество, базирано върху добре познатия Индоминус Рекс…

indoraptor

“Джурасик Свят: Рухналото кралство” е страхотен приключенски филм, който ще допадне на всички, харесали предишния филм и израснали с оригиналните три части. Той започва динамично от самото начало, като този път не прави предълго и скучно въведение, а хвърля героите си и зрителя в екшъна. Макар актьорите Брайс Далас Хауърд и Крис Прат да се справят великолепно с ролите си, големите звезди както може да се очаква са динозаврите, като тук специално внимание е отделено на Блу, велосирапторката, израснала с Оуен. Както се казва в мемето, Blue is love, Blue is life – това бе за мен истинския главен герой на филма, страшничко и в същото време очарователно същество, което стои като контрапункт на новия динозлодей в историята, Индораптор. Ще трябва да потърпите малко до появата му, но не се косете, струва си чакането, още повече, че виждаме още всевъзможни животни като анкилозавър, трицератопс, бронтозавър, а също и любимият ни Т-Рекс.

jurassicworld2

Филмът е и добре построен драматургично, като заплита интересен сюжет, който влиза в традицията на поредицата и успява да предложи нещо ново с помощта на смайващите специални ефекти, силния саундтрак и кадърно написания сценарий – когато се налага “Джурасик Свят: Рухналото кралство” е забавен, когато трябва – тъжен, а през цялото време – вълнуващ и напрегнат. Аз не съм най-неутралният зрител, що се отнася до тази поредица, така че не може да ми се предоверявате изцяло, но на този етап този филм ми се струва най-зрелищният и готин от началото на годината, а също и идеално лятно забавление, което да изгледате с купа пуканки и чаша кола, задължително на голям екран. Вървете и го гледайте!

Един коментар за Джурасик свят: Рухналото кралство

  • Цитаделата  :

    […] “Джурасик Свят: Рухналото кралство” започна по обещаващ начин представянето си в бокс-офиса, след като оглави общата класация за света с резултат от 151 милиона долара от 48 държави, сред които обаче не фигурират най-големите пазари в света – Китай и САЩ. Филмът с динозаврите се представя почти толкова добре, колкото и предшественикът си и ще се надява да набере сила през следващите две седмици, когато излиза в Поднебесната империя и двете Америки. Интересното е, че успехът на първия “Джурасик Свят” от 2015-та не е накарал продуцентите да се главозамаят и те са задържали бюджета на продължението до 175 милиона долара, без да избухват над 200. Въпреки това Дънкан Кларк от “Юнивърсъл” коментира, че поредицата е “жанр сама по себе си” и новият филм се готви за “маратон, в който големите пазари тепърва предстоят”. […]

Оставете отговор