Джоузеф

Джоузеф е герой от игралния филм “Челюсти в мрака”. Той живее в постапокалиптичен свят, населен от фотофобни чудовища и е син на Пол, мъж, оцелял от времената преди падането на човешката цивилизация. Има брат на име Томас.

Джоузеф е роден някъде във времената, когато човечеството бива почти унищожено от неясен катаклизъм. Оцеляват малцина, които трябва да се научат отново да живеят като фермери, като в същото време могат да работят само денем, а нощем следва да се барикадират по домовете си заради нашествието на странни, боящи се от светлината изчадия. Така живее и той, като помага на баща си Пол и на брат си Томас.

Джоузеф на моменти изглежда дистанциран и не докрай старателен, но в действителност е високо интелигентен, като баща му Пол дори го намира за “гений”. Той съумява да построи движещо се бъги, с което да помага на семейството си и в същото време калкулира внимателно държанието на съществата, нападащи всяка нощ къщата на семейството му. Младежът пръв се досеща, че нещо не е наред в поведението им, докато останалите хора в района са доволни от това, че набезите им намаляват.

Джоузеф не се разбира добре с брат си Томас, който е влюбен в момичето на съседите от фермата на семейство Роуз. Той счита, че Пол толерира брат му да прави каквото си иска, като по този начин Томас не помага на семейството. Двамата са и с различни интереси, като Том е по-буен, докато Джоузеф предпочита четенето на книги и шаха, като наизустява знаменити партии от миналото. Един следобед, докато са навън, двамата се разделят противно на заръките на баща си, тъй като Томас иска да избяга при любимата си. Така Джоузеф се прибира сам вкъщи и Пол тръгва да дири брат му. Докато двамата отсъстват, младежът успява да плени едно от съществата, а на сутринта намира баща си и брат си с бъгито. За съжаление Пол е тежко ранен, което обтяга отношенията им с Томас, влошили се допълнително по-късно от това, че брат му убива плененото чудовище.

jaeden driver

По-късно Том отива да дири помощ за ранения си баща от семейство Роуз. Джоузеф смята, че от това няма да излезе нищо и в действителност така и става. Семейство Роуз приемат Томас у тях, но не пожелават да помогнат на Пол. Джоузеф обвинява брат си, че е егоист и двамата се сбиват, след което се разделят разсърдени. Джоузеф се прибира във фермата си, останал сам с кучето и ранения си баща. Той обаче е предугадил, че създанията се готвят да атакуват, прокопавайки подземни тунели под къщите на хората и се заема да подготви капан. Сам обаче той е изправен пред почти непосилна задача.

За изненада на Джоузеф, брат му се връща заедно с любимата си и лекарство за Пол, но носи ужасна новина – всички останали от фермата на семейство Роуз са вече избити от фотофобните изчадия. Двамата братя се заемат да подготвят капан за създанията, като напоят собствената си къща с бензин и я взривят, докато натрапниците са още вътре, но този план сработва само защото Пол се събужда и се жертва за синовете си. Дори и това обаче е недостатъчно, за да срази изчадията и Джоузеф, Томас и приятелката му трябва да бягат, качени на бъгито, докато оцелелите чудовища ги преследват на огромно огнено кълбо, което за щастие накрая се разпада.

На следващия ден Джоузеф вече се е сдобрил с Том, процес, започнал още при саможертвата на Пол, когато брат му го нарича с галеното “Джоуи”. В замяна младежът дава одобрението си за приятелката на брат си и тримата тръгват в търсене на още оцелели от инвазията на чудовищата, с надежда да оцелеят в един свят без бъдеще.

Джоузеф е интересен герой, израснал при ужасния условия и отстъпващ по физическа сила на брат си. Въпреки това той успява да израсне като способен да оцелява в трудни ситуации млад мъж, успяващ със силата на ума си да се бори за достойно съществуване в един невъзможен свят. Все качества, заслужили му правото на биография в Цитаделата 🙂

jaeden martel arcadian

Представен от д-р Александър Драганов

Оставете отговор