Джотаро Кага

kaga san

Джотаро Кага е герой от аниме поредицата Future GPX Cyber Formula. Той е автомобилен пилот, стартирал от нелегални надпревари, но стигнал върха, ставайки световен шампион.

Кага натрупва опит в нелегални състезания с кибер формули, където правилата за безопасност, които и без това на ръба, съвсем се пренебрегват. Там той става изключително бърз, като придобива умението да кара в така наречената нулева зона, където пилотът потъва напълно в трасето и достига ултимативна скорост, но на цената на здравето си. Кага по това време се състезава със свой близък приятел, но в борбата да карат на ръба става беда и другарят му загива.

jotaro haircut

Въпреки това Кага не се отказва и си печели прякора “Блийд” (буквално – “Кървя”). Той се запознава случайно с младия Хаято Казами, като по погрешка бива идентифициран в престъплението, че е отвлякъл дете. Това не е вярно и той помага истинският разбойник да бъде хванат, а после се приятелява с Хаято. Кага привлича Казами в някои от нелегалните състезания и му дава безценен опит, който помага да младежа да спечели световната титла.

Джотаро Кага, който твърди, че няма интерес към “Кибер Формула”, все пак става пилот в официалната серия, като влиза в опитния тим на “Аой” като съотборник на друг обещаващ талант – Наоки Шинджо. Кага помага на Шинджо в течение на няколко години, като освен на пистата е ценен и извън нея, макар понякога уроците му да са брутални и той да дисциплинира поведението на Наоки с юмруци.

kaga hey

Блийд стига до битка за титлата за първи път в сезон, в който Хаято Казами е контузен. Пилотът има шанс да навакса изоставане от състезателя Анри Клайтор от тима на “Суго”, но Казами се връща и успява да му попречи, помагайки на съекипника си. Следващата година Кага е втори пилот на новия си съотборник Фил Фриц, състезател, който е контролиран от хипертехнологичния си болид АЛЗАРД. Тази измама обаче е разкрита и екипа на “Аой” пропуска една година, а когато се връща, е изостанал безкрайно в технологичен аспект. Все пак Кага получава шанс да се бори за титлата, когато получава изключително опасния, но и много бърз автомобил “Уга” като дарение. Блийд съумява да се възползва от техническите проблеми на Казами и за втори път получава шанса да стане световен шампион.

По това време обаче Хаято Казами вече четири пъти е печелил световната титла и е почти непобедим. Блийд, който цял живот е твърдял, че суетата на спорта не го интересува, е принуден да кара изцяло в нулевата зона и да даде всичко от себе си в борбата с темпераментната “Уга”, само и само да има шанс. На няколко пъти той прави тежки катастрофи с риск за живота си.

Шефката на отбора “Аой”, с която се харесват, е на ръба да го изтегли от надпреварата, но все пак Джотаро, подстриган, с измита от боя коса и върнал истинското си име, се хвърля на решително състезание срещу Хаято на пистата Фуджи в Япония и успява да изтръгне от него титлата. Кага е наясно, че има сили да вземе само един шампионат от Хаято и се отказва от Кибер Формула след Гран При на Япония, решавайки да замине за Щатите. Той обаче прави това като пилот, стигнал върха, доказал, че може да бъде най-добър на всички и най-вече на себе си.

Джотаро “Блийд” Кага е може би най-харизматичният пилот в “Кибер Формула”, интересен герой, който по маниер на поведение и характер сякаш предвиди появата на Кими Райконен в истинската Формула 1. За разлика от него обаче Кага печели титлата в края на кариерата си, достигайки тавана си срещу най-добрия пилот Казами и с отказването си след това пък напомня на Нико Розберг, като и тук животът имитира фикцията, вместо да е обратното. Всичко това прави Джотаро изключителен образ, хванал в себе си духа на един истински автомобилен състезател, а това му гарантира и биографията в Цитаделата.

kaga san

Представен от Александър Драганов

Оставете отговор